|
Tradycyjnie stosowana w produkcji słodyczy sacharoza została w nich zastąpiona fruktozą (w dżemach, waflach i ciastkach) i maltitolem (w czekoladach). Po co ta zamiana? Produkty Dietto firmy Sante przeznaczone są dla osób, które chcą ograniczać spożycie tradycyjnego cukru (sacharozy) w diecie oraz dla tych, które musza go zupełnie wyeliminować (np. diabetycy). Osoby te jednak od czasu do czasu również chcą zjeść coś słodkiego. Mają alternatywę – produkty, w których sacharoza została zastąpiona innym cukrem – fruktozą lub maltitolem.
Sacharoza to dwucukier, który po wniknięciu do przewodu pokarmowego rozkładany jest na glukozę i fruktozę. Glukoza wchłaniana jest do krwi bardzo szybko, następuje gwałtowny wzrost jej stężenia. Takie wahania są niekorzystne – zbyt szybki wzrost poziomu glukozy we krwi powoduje wyrzut insuliny, a ten hipoglikemie wywołującą uczucie głodu. Dlatego po spożyciu sacharozy czy glukozy już po upływie kilkudziesięciu minut znowu jest się głodnym! Ponadto zabrana z krwi glukoza odkłada się w zapasowej tkance tłuszczowej, powodując tycie. Wahania stężenia glukozy we krwi mogą być niebezpieczne dla chorych na cukrzyce. W ich przypadku cukier biały i produkty nim słodzone są w zasadzie zabronione.
Dobrym rozwiązaniem jest fruktoza – wchłaniana wolniej i nie powodująca tak gwałtownych wahań we krwi. Po wchłonięciu fruktoza jest bowiem przenoszona żyłą wrotną do wątroby. Tam zamieniana jest na glukozę, która następnie transportowana jest do krwi. Powyższy proces jest powolny, wiec wydzielanie insuliny do krwi także odbywa się stopniowo. W ten sposób wyeliminowane zostaje zjawisko „wilczego głodu”.
Fruktoza jest cukrem o słodkości większej od sacharozy. Aby uzyskać produkt tak samo słodki, wystarczy dodać jej do potraw ok. dwukrotnie mniej niż sacharozy. To ważne dla wszystkich, którzy zrzucają zbędne kilogramy.
|