|
Kaczka w owocowym sosie
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
4 piersi z kaczki ze skórką
125 g owoców jagodowyvh
125 ml białego wina wytrawnego
1 łyżka miodu
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
1 szczypta Gałki muszkatołowej z Indonezji Knorr
1 szczypta Imbiru z Nigerii Knorr
1 szczypta goździków mielonych
1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Zrób nacięcia w piersiach z kaczki od strony skórki i przypraw do smaku. Włóż do lodówki na pół godziny.
Rozgrzej oliwę i połóż piersi z kaczki. Podsmaż, by skórka się zrumieniła. Mięso włóż do brytfanny i piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez kwadrans.
Na tę samą patelnię wlej wino i doprowadź do wrzenia. Drewnianą łyżką zeskrob osady z dna. Dołóż owoce i trzymaj na małym ogniu przez 5 minut, aż mięso będzie miękkie.
Potem dodaj miód i przyprawy (imbir, goździki, gałkę muszkatołową i pieprz).
Sos owocowy gotuj kilka minut, dołóż do niego sos z pieczenia mięsa, przetrzyj przez sitko.
Gotowe mięso pokrój na plastry, wyłóż na talerz i udekoruj sosem.
Przyprawy - z chęcią używamy ich na co dzień i od święta. Sięgajmy po te oczywiste i bardzo popularne, takie jak czarny pieprz czy ostra papryka, ale też po te mniej znane i częstokroć niedoceniane, jak chociażby gałka muszkatołowa i goździki. Jedno jest pewne - przyprawy mają niesamowitą moc, którą musimy wykorzystać podczas nadchodzących Świąt!
|