Co to jest choroba Hashimoto? Jak się objawia? W jaki sposób można złagodzić jej nieprzyjemne skutki? Karen Frazier dzieli się swoim doświadczeniem: charakteryzuje chorobę, podaje jej przyczyny, wskazuje czynniki mogące pogłębiać objawy, a przede wszystkim przedstawia smaczną dietę wspomagającą leczenie. Proponuje urozmaicony jadłospis i zestaw posiłków eliminujący wyzwalacze symptomów.
Karen Frazier zachorowała na hashimoto, gdy miała 23 lata, ale dopiero wiele lat później usłyszała właściwą diagnozę. Od tej pory zaczęła działać. Dzięki specjalnie ułożonej diecie objawy choroby znacznie złagodniały, dlatego Karen postanowiła podzielić się swoim doświadczeniem ze wszystkimi, którzy tego potrzebują. Autorka krok po kroku prowadzi czytelnika przez chorobę: od diagnozy, przez konieczne badania, obserwacje własnych reakcji i 31-dniową dietę eliminującą wyzwalacze symptomów, po ustalenie indywidualnych preferencji żywieniowych i stworzenie.
W książce znajdziesz: praktyczne informacje i porady dotyczące choroby; opisy najczęściej występujących objawów hashimoto i wywołujących je czynników; miesięczny plan działania eliminujący z diety problematyczne składniki, podzielony na 3-dniową fazę oczyszczania i 4-tygodniowy plan posiłków, obejmujący śniadania, obiady, kolacje, przekąski i desery; listy zakupów na cały miesiąc; ponad 125 przepisów, w tym na posiłki z produktów, które po miesiącu ponownie można wprowadzić do diety.
Proponowane posiłki dostarczają odpowiednie wartości odżywcze, dzięki którym organizm poradzi sobie z problemami, a utrata wagi, poprawa wyglądu, przypływ witalności, odzyskanie właściwej przemiany materii – przyjdą w dalszej kolejności.Ta dieta nie ma na celu poprawienia sylwetki, nie musi polegać na ograniczeniu przyjmowanych kalorii. Autorka ułożyła przepisy na smaczne dania, składające się z różnorodnych składników, które i tak goszczą w większości kuchni. Część z dań można przygotowywać na kilka dni, nie trzeba codziennie gotować nowych, żeby dostosować się do jadłospisu.
Karen Frazier – to amerykańska pisarka i autorka książek kulinarnych. Specjalizuje się w tworzeniu planów żywieniowych dostosowanych do najbardziej restrykcyjnych wymogów. Zanim zdiagnozowano u niej chorobę Hashimoto, która wywróciła jej życie zawodowe do góry nogami, pracowała jako trener personalny.