|
masz wrażenie, że czegoś tu brakuje? Że co roku ten świąteczny poranny stół wygląda tak samo? Boisz się, że na jego widok domownicy i goście głośno powiedzą: „Ale nuda”? Zmień to! Nie tylko za pomocą modnych akcentów i ozdób, ale przede wszystkim – serwowanych potraw! Bądź przy tym wierny tradycji – nie rezygnuj z jajek, chrzanu, ćwikły, świeżych warzyw, zielonych dodatków, ale przygotuj je inaczej niż zwykle. Na co dzień zazwyczaj nie mamy czasu na tworzenie pysznych, kolorowych i kreatywnych kompozycji, dlatego śniadanie wielkanocne to idealna okazja, by na stole pojawiły się... wiosenne kanapki z twistem!
W nowoczesnych kanapkowych kompozycjach wielkanocnych królować będą jajka – symbol odrodzenia i nowego życia. Nie tylko z majonezem, na twardo czy na miękko, nie tylko do żurku
i sałatek – wielkanocne jajka mogą zaskoczyć połączeniami, które raz spróbowane, zostaną w kuchni na zawsze. Na świątecznym stole doskonale sprawdzi się jajecznica, jaka sadzone, jajka w koszulkach, pasta jajeczna – a wszystko podane nietypowo, bo na kanapkach! Do tego z wiosennymi i świeżymi składnikami, które zagwarantują kulinarny sukces i sprawią, że wielkanocne menu w tym roku będzie naprawdę niecodzienne i nowoczesne!
Poranny spacer po lesie
To połączenie zachwyca smakoszy od lat! Dlaczego więc nie serwujemy go na świątecznym stole? Jajecznica z kurkami na kanapkach to kompozycja, która nie tylko zaskoczy formą podania i dopieści podniebienia, ale też za sprawą swojego aromatu przeniesie nas prosto na leśne ścieżki. A po wielkanocnym śniadaniu spacer obowiązkowy!
Jajecznica z kurkami
Składniki:
4 kromki ulubionego pieczywa
40 g Ramy 100% Roślinnej
4 jajka
50 g kurek
1 mała cebula
1 mała gałązka świeżego rozmarynu
1 ząbek czosnku
½ pęczka szczypioru
1 szczypta czarnego pieprzu, świeżo mielonego
sól do smaku
1. Część Ramy wymieszaj z posiekanym rozmarynem i czosnkiem, dopraw solą, pieprzem i posmaruj wybrane pieczywo. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C i zapiekaj ok. 3-4 minuty.
2. Pozostałą część Ramy rozgrzej na patelni, zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a następnie dodaj kurki i podsmażaj razem przez chwilę.
3. Do miski wbij jajka i roztrzep je, po czym wlej na patelnię z kurkami i usmaż tradycyjną jajecznicę. Dopraw do smaku.
4. Wyjmij grzanki z piekarnika, na każdą z nich nałóż porcję jajecznicy i posyp posiekanym szczypiorem. Podawaj na ciepło.
Awokado da się lubić!
To prawda znana od lat, o której przekonują nas zwłaszcza pasjonaci pysznych, warzywnych past.
I mają rację! Awokado w połączeniu z cebulą, czosnkiem i cytryną stanowi idealną bazę dla jajka. A to, podane w wyjątkowo efektownej postaci – w koszulce – z pewnością tak samo mocno zaskoczy, jak i zachwyci. Całość kompozycji będzie pysznie zielonym początkiem świętowania!
Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce
Składniki:
2 kromki chleba razowego
1 łyżeczka Ramy z olejem z awokado i nutą limonki
1 awokado
2 jajka
1 cebula czerwona
1 ząbek czosnku
1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
¾ cytryny
1 łyżka octu winnego
kilka listków pietruszki
1. Przygotuj 2 kromki chleba razowego i posmaruj Ramą. Przed tym możesz także opiec je w tosterze.
2. Do wrzącej wody dodaj łyżkę octu i zamieszaj, aby powstał wir. Dodaj jajko, wcześniej rozbite w szklance lub miseczce, a następnie gotuj do momentu, aż białko się zetnie (ok. 3-4 min.). Po tym czasie wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej.
3. Awokado pokrój w kostkę i przełóż je miski. Dodaj posiekany czosnek, sok z cytryny i dopraw pieprzem. Następnie całość rozdrobnij widelcem. Na koniec do powstałej pasty dodaj pokrojoną cebulę.
4. Rozsmaruj pastę na kanapce i połóż na niej jajko w koszulce. Przypraw pieprzem do smaku. Do dekoracji wykorzystaj listki pietruszki.
Na bogato!
A może rozpocząć śniadanie wielkanocne inaczej niż zwykle, z przytupem? Podanie gościom zaskakujących kanapek na ciepło zapewne wywoła niemałe zamieszanie i… natychmiastowe prośby o dokładkę! Cukinia, rukola, suszone pomidory, pestki słonecznika – kto nie lubi takiej kompozycji? Zielono i pysznie! A gdy kanapkę uzupełni jeszcze jajko sadzone – zachwyt domowników i gości gwarantowany.
Kanapki na ciepło z cukinią i jajkiem sadzonym
Składniki:
8 kromek pieczywa
20 g Ramy 100% Roślinnej
4 jajka
1 cukinia
1 garść rukoli
4 suszone pomidory
1 łyżka pestek słonecznika
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
20 g twardego żółtego sera
sól do smaku
1. Pokrój cukinię wzdłuż na bardzo cienkie plastry, rozłóż je na papierowym ręczniku i posyp lekko solą. Po kilku minutach zbierz ręcznikiem nadmiar wypływającego soku.
2. Następne pokrój suszone pomidory w cienkie paski, a pestki słonecznika upraż na rozgrzanej patelni.
3. Ramę wymieszaj z posiekanym czosnkiem, dopraw odrobiną soli i posmaruj nią pieczywo. Zetrzyj ser i posyp nim każdą kromkę. Zapiecz krótko w nagrzanym piekarniku.
4. W misce połącz plastry cukinii, pomidory, rukolę oraz pestki słonecznika i oliwę. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie nałóż sałatkę na 4 kromki pieczywa. Wszystkie przykryj pozostałymi kromkami pieczywa.
5. Rozgrzej oliwę i usmaż jajka. Ułóż na kanapkach i przed podaniem udekoruj listkami świeżych ziół.
Pasta = sukces!
Pasta jajeczna – wszyscy ją uwielbiają, ale jednocześnie boją się, że jej przygotowanie zajmie za dużo czasu – zarówno na co dzień, jak i od święta. Nic bardziej mylnego! Ale jeśli chcemy zaoszczędzić cenne minuty o poranku, możemy przygotować ją dzień wcześniej – nie straci swoich walorów smakowych. Na małych kanapeczkach, w wydaniu świątecznym, z suszonymi pomidorami, oliwkami, kiełkami, będzie na stole piękną, smaczną i wiosenną kompozycją.
Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki:
pieczywo z ziarnami, np. słonecznika lub siemienia
Rama Classic
3 łyżki majonezu
6 jajek na twardo
4 suszone pomidory z oliwy
1 łyżka zielonych oliwek
1 łyżka czarnych oliwek
½ szklanki kiełków słonecznika
1 łyżeczka prażonych ziaren siemienia lnianego
pieprz czarny mielony
1. Kromki pieczywa okrój ze skóry, a następnie środek pokrój na cztery mniejsze kwadraty. Każdy z nich posmaruj Ramą.
2. Posiekaj drobno jajka, pomidory oraz zielone i czarne oliwki. Dodaj majonez i wymieszaj. Całość dopraw do smaku.
3. Na suchej, rozgrzanej patelni upraż ziarna siemienia lnianego.
4. Gotową pastę nałóż dokładnie na kromki pieczywa, a następnie Wierzch kanapek posyp uprażonym ziarnem i udekoruj kiełkami słonecznika.
Tego jeszcze nie było!
Z pewnością przy niejednym wielkanocnym stole znajdą się prawdziwi miłośnicy ryb, którym ich pojawienie się wśród potraw sprawiłoby ogromną radość. Dlaczego więc nie spróbować? Tym bardziej, że ryby i jajka to połączenie wyśmienite! Szczególnie w postaci pysznej, kanapkowej pasty. Kolejny przepis, który możemy przygotować dzień wcześniej, a w niedzielę wielkanocną o poranku cieszyć się dodatkowym czasem, np. na wiosenną dekorację stołu i serwowanych dań. Do dzieła!
Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym
6 kromek pieczywa razowego
3 łyżki majonezu
100 g makreli wędzonej
2 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki konserwowe
½ pęczka szczypioru
1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
1 łyżka Ramy Classic
1. Kromki pieczywa posmaruj Ramą. Jajka oraz ogórki pokrój w drobną kostkę.
2. Obierz rybę i rozdrobnij widelcem, jednocześnie usuwając ości. W miseczce wymieszaj dokładnie makrelę z majonezem oraz pieprzem.
3. Do miseczki dodaj teraz pokrojone jajka oraz ogórki. Wymieszaj wszystko razem.
4. Gotową pastę nakładaj na posmarowane kromki. Szczypior pokrój drobno i posyp wierzch kanapek.
|