|
Maltitol natomiast to związek chemiczny z grupy alkoholi. Pozyskiwany jest ze skrobi kukurydzianej, a zatem z surowców naturalnych. Charakteryzuje się stopniem słodkości podobnym do sacharozy ale ma dwa razy mniej kalorii (2,1 kcal/g). Jest przyswajany podobnie jak inne cukry proste, z tymże jego spożycie nie powoduje szybkiego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Posiada więc niski indeks glikemiczny i insulinowy, ważny zarówno w diecie osób odżywiających się zdrowo jak i tych, które muszą stosować dietę z kontrolowaną ilością cukrów.
Czekolady Dietto nie zawierają glutenu, co oznacza, iż mogą być stosowane w diecie osób chorych na celiakie. Ponieważ są słodzone maltitolem są odpowiednie również dla dzieci, które kochają słodycze, gdyż w porównaniu z tradycyjnymi łakociami nie przyczyniają się do rozwoju próchnicy zębów. Maltitol jest bowiem odporny na rozkład przez bakterie występujące w jamie ustnej, które rozkładają cukry i skrobię uwalniając kwasy uszkadzające szkliwo zębów. Według klasyfikacji Światowej Organizacji Zdrowia maltitol zaliczany jest do grupy bezpiecznych dodatków do żywności i może być stosowany w produktach dla dzieci.
|