|
|
Produkty pełnoziarniste a zdrowie
|
|
Związek pomiędzy zdrowiem a dietą jest oczywisty. Styl życia i nawyki żywieniowe są ze sobą ściśle związane. Rośnie świadomość znaczenia błonnika pokarmowego.
|
|
|
|
|
Produkty oparte na pełnoziarnistej mące żytniej, takie jak pieczywo chrupkie, są doskonałym źródłem błonnika, ponieważ zawierają 100% mąki pełnoziarnistej. Liczne badania prowadzone na całym świecie potwierdziły korzystny wpływ produktów bogatych w błonnik na zmniejszenie ryzyka wieńcowych chorób serca oraz zachorowania na cukrzycę.
Naukowcy ciągle nie są w stanie wyjaśnić, dlaczego błonnik pokarmowy wywiera tak korzystny wpływ na organizm. Najważniejszy składnik błonnika, decydujący prawdopodobnie o jego dobroczynnym wpływie na zdrowie, jest substancją złożoną i ciągle trwają prace nad jego identyfikacją. Na tym etapie wiedzy naukowcy nie są również w stanie określić, który rodzaj zboża przynosi najlepsze efekty zdrowotne. Tym bardziej że wszystkie mogą służyć do wypiekania produktów pełnoziarnistych.
Szczególnie interesujące, wziąwszy pod uwagę aspekty zdrowotne, jest jednak żyto, które charakteryzuje się unikalną kombinacją węglowodanów, błonnika i białka. Zawiera ono, w odróżnieniu od innych odmian zboża, specyficzny rodzaj błonnika oraz wiele innych substancji działających pozytywnie na zdrowie.
Ponadto w żytnich produktach pełnoziarnistych znajduje się niewiele tłuszczu. Wysoka zawartość błonnika i białka oraz węglowodanów złożonych sprawia, że żyto jest doskonałą podstawą zdrowego i smacznego pełnoziarnistego pieczywa.
Żyto a schorzenia serca
Już na początku lat 70. naukowcy byli w stanie udowodnić silny związek pomiędzy bogatą w błonnik dietą a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na chorobę wieńcową. Od tego czasu wiele badań potwierdziło właściwości zdrowotne produktów spożywczych z wysoką zawartością błonnika i ich działanie redukujące ryzyko choroby wieńcowej.
|
|
|
ostatnio dodane:
pokrewne forum:
przeczytaj także:
|
|
przejdź do tematu Produkty pełnoziarniste a zdrowie aby komentować bezpośrednio na forum. | artykuł ma 7 komentarzy - ostatnie to:
Miś napisał: (w dniu: 19-09-2006 13:24)
Dalia, szczerze powiedziawszy to pieczywo Wasa nie za bardzo mi podchodzi, za to bardzo lubię wszelakie wafle ryżowe np. Sonko, 3 ziarna, 7 ziaren, ryżowe czy popcornowe... pycha Dalia napisała: (w dniu: 19-09-2006 15:25)
Miś napisał: |
szczerze powiedziawszy to pieczywo Wasa nie za bardzo mi podchodzi |
a mnie bardzo zainspirowana Twoją kanapeczką postanowiłam przetestować wszelkie możliwe pełnoziarniste pieczywo, z moich małych badań wynika, ze najlepsza jest Wasa
pozostałe smakują jak trocinki lub trocinki z dodatkami
na najbliższych zakupach przetestuje pieczywko ryżowe renia_b napisała: (w dniu: 22-09-2006 8:11)
Wasa z sezamem - bardzo smaczne, koniecznie spróbujcie, zawiera aż 16g błonnika na 100g pieczywa. Tylko mnie trochę zmyliło bo z sesamem jest w papierkowym opakowaniu a nie w kartonikach. asiunia85 napisała: (w dniu: 23-09-2006 13:25)
Ja bardzo lubię pełnoziarniste i chrupkie pieczywo, polecam osobą, które chcą się odchudzać. Pieczywo jest małokaloryczne i pysznie smakuje. Zapomniałam dodać,że najlepsze jest ryżowe pieczywo-REWELACJA!!! Tortina napisała: (w dniu: 23-09-2006 14:03)
szybko udało mi się wymienić zwykły chleb na chleb pełnoziarnisty, muszę trzymać linię, więc ten chleb nadawał się idealnie
niezależnie od tego czy jest z ryżem czy też bez i tak bardzo mi smakuje
a ostatnio rozsmakowałam się w macy bo poza naturalnym smakiem można też kupić macę o smaku czosnku czy z ziołami aliena napisała: (w dniu: 08-12-2006 19:26)
ostatnio w ogóle wyeliminowałam z diety pieczywo, ale może od czasu do czasu na Wasę się skuszę... i może na macę trzeba sobie jakoś życie urozmaicać
zaloguj się aby napisać własny komentarz
|
|