2. miejsce: Philadelphia (ocena: 4.85)
Punktację obniżano za:
- niezgodną z deklaracją zawartość białka
- obecność zagęstników
- wyraźny podciek serwatki
3. miejsce: Mlekovitka Mlekovity (ocena: 4.81)
Pod względem składu recepturowego najbardziej naturalny spośród badanych produktów. Nie zawierał żadnych substancji poprawiających jakość, a jego ocenę obniżały:
- brak nieobowiązkowej, ale istotnej dla konsumentów, wartości odżywczej
- niezgodna z deklaracją zawartość tłuszczu
- piaszczystość konsystencji
4. miejsce: Turek Kremowy Smak (ocena: 4.75)
Jego punktację obniżały:
- niezgodna z deklaracją zawartość tłuszczu
- obecność zagęstników
- stosunkowo słaba aromatyczność oraz obecność nuty octowej w smaku
5. miejsce: Hochland Almette (ocena: 4.73)
Zastrzeżenia w tym przypadku dotyczyły:
- niezgodnej z deklaracją zawartości tłuszczu i białka
- obecności regulatorów kwasowości
- stosunkowo słabej aromatyczności
6. miejsce: Fromaggio Leader Price (ocena: 4.71)
W jego wypadku zastrzeżenia budziły:
- brak deklaracji wartości odżywczej
- niezgodna z deklaracją zawartość tłuszczu
- obecność zagęstników
- wyraźny wyciek serwatki i słaby aromat
7. miejsce: Hochland Kanapkowy (ocena: 4.70)
Jego ogólną ocenę obniżyły:
- niezgodna z deklaracją zawartość białka
- obecność zagęstników i regulatora kwasowości
- słaby aromat i lekka piaszczystość konsystencji