8. miejsce: Tartare (ocena: 4.65)
Jego ocenę obniżyły:
- niezgodna z deklaracją zawartość zarówno białka, jak i tłuszczu
- obecność zagęstników
- słabo wyczuwalny aromat ziół
9. miejsce: Rama Creme Bonjour (ocena: 4.65)
Z taką samą punktacją jak serek Tartare. Do jego wad zaliczono:
- obecność licznych substancji dodatkowych, w tym chemicznych substancji konserwujących i przeciwutleniających
- stosunkowo słabą aromatyczność z wyczuwalną w smaku nutą octową
Mimo równorzędnej punktacji, o kolejności w rankingu w tym przypadku zadecydowała obecność chemicznych konserwantów w Creme Bonjour.
10. miejsce: Pyszny Duet (ocena: 4.45)
Zastrzeżenia w jego przypadku dotyczyły:
- rekomendacji produktu dla małych łakomczuchów – w podtekście dla dzieci, podczas gdy krem ten jest konserwowany chemicznie
- obecności licznych substancji dodatkowych, w tym chemicznych substancji konserwujących
- cech sensorycznych – słabej aromatyczności z wyczuwalną w smaku nutą octową oraz wyraźnie wyczuwalnej mączystości w konsystencji
Wyniki testu dotyczą badanych partii serków.
Badania na zlecenie miesięcznika „Świat Konsumenta” wykonało akredytowane laboratorium w Niemczech