|
Szlachetna Arabica
Coffea Arabica to najstarszy i najbardziej popularny gatunek kawy, pochodzący z Etiopii, a uprawiany na wyżynach Brazylii i Kolumbii, w Indiach i Afryce Równikowej, na Jawie, Sumatrze oraz Karaibach. Ziarna Arabiki są podłużne, zielonkawe i mają jasną, prostą bruzdę. Zawierają niewielką ilość kofeiny, bo tylko między 1 a 1,7%, jednakże ich smak po zmieleniu i zaparzeniu jest znakomity. Napar jest łagodny, aromatyczny, lekko kwaskowaty (ale nie kwaśny), niekiedy z aksamitnym czekoladowym posmakiem.
Na świecie jest uprawianych ponad 20 odmian Arabiki. Do najbardziej szlachetnych odmian można zaliczyć m.in. Arabicę Excelso Kolumbia (najlepsza i najdroższa kawa kolumbijska, jedwabista w smaku i doskonale zrównoważona), Arabikę Kostaryka Tarazzu (najwyżej ceniona kawa kostarykańska o lekkim smaku i orzechowej nucie, dość orzeźwiająca i mocna) i dziką Arabikę Etiopia Djimah (specyficzny, bogaty smak z akcentami winnymi i owocowymi). Bardzo ciekawą odmianą kawy jest też Arabica Nikaragua Superior. Zalecana do kawy espresso, charakteryzuje się dobrą kwaskowatością i naturalnym, koniakowym posmakiem. Łagodna w smaku, wyróżnia się silnym aromatem o średniej mocy. Najdroższą i najbardziej luksusową odmianą Arabiki jest Jamajka Blue Montain, doskonale zrównoważona, z akcentami owocowymi i delikatną kwaskowatością.
Kawy, które trafiają na nasze stoły to najczęściej mieszanki różnych odmian, skomponowane tak, aby dostarczyć wielbicielom tego napoju bogactwo smaku i pełnię aromatu. Jeśli należysz do osób, które w kawie cenią sobie delikatność, Prima Impresja 100% Arabika to najlepszy wybór dla Ciebie. Wysokogatunkowa, drobno mielona, o pełnym, lekko kwaskowym smaku, doskonale zadowoli Twoje wymagania smakowe. Aby wydobyć głębię jej aromatu zaparz ją w ekspresie ciśnieniowym.
|