|
Wyrazista Robusta
Robusta, którą odkryto dopiero w XIX wieku, rośnie i owocuje szybciej niż Arabika. Jest gatunkiem bardziej odpornym na warunki klimatyczne, można ją więc uprawiać w niższych i łatwiej dostępnych partiach gór. Rośnie m.in. w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie. Ziarna Robusty mają żółto-zielono-brązową barwę. Są z reguły mniejsze i bardziej owalne od ziaren Arabiki. Jej smak jest bardziej zdecydowany, ostrzejszy. Jest także bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny - od 2 do 4%. Na świecie jest tylko kilka odmian Robusty. Ta o najwyższej jakości uprawiana jest w Ugandzie i Zairze i doskonale nadaje się do produkcji wybornego cappuccino. Jeżeli preferujesz wyrazisty smak Robusty i lubisz kawę z dużą zawartości kofeiny, wybierz Primę Rumbę.
Aromatyczny miks ziaren
Możesz także połączyć zdecydowany smak Robusty z delikatnością Arabiki, wybierając jedną z kaw o mieszanej kompozycji ziaren. Jedną z propozycji jest Prima Excellent, kawa przygotowana w oparciu o najwyższej jakości ziarna pochodzące z Brazylii i Ameryki Środkowej. To propozycja dla prawdziwych miłośników kawy. Połączenie wyrazistego smaku i intensywnego aromatu uwiedzie zmysły nawet najbardziej wybrednych smakoszy brunatnego napoju, a kawowe ziarna dają możliwość przygotowania kawy w sposób, w który lubisz ją pić najbardziej. Inną propozycją jest Cafe Prima Guaranesa -wyjątkową kompozycją wysokiej jakości ziaren kawy z dodatkiem guarany, która z uwagi na jej naturalne właściwosci pobudzajace ciało i umysł. Guarana zawiera kofeinę w ilościach kilkukrotnie większych niż kawa, lecz jest łagodniejsza dla układu pokarmowego od innych postaci kofeiny. Unikalny skład Cafe Prima Guaranesa oraz jej bogaty smak i aromat, dodają energii, poprawijają koncentrację i wyostrzają zmysly, szybko stawijąc na nogi i pozwalając aktywniej rozpocząć dzień.
Foto: archiwum marki Prima
|