|
100 najlepszych na świecie restauracji serwujących ten włoski przysmak, po raz pierwszy znalazła się polska restauracja. Przewodnik, wydawany przez Riso Gallo, czołową włoską markę ryżu, poleca przepis na Risotto alla polacca stworzony przez szefa kuchni restauracji hotelu Rialto - Kurta Schellera.
Przewodnik kulinarny Guida Gallo wydawany jest od 8 lat przez markę Riso Gallo, lidera włoskiego rynku ryżu. Dla tych, który wiedzą, że risotto jest tradycyjną potrawą północnych Włoch, oraz amatorów ryżu na całym świecie Guida Gallo jest kierunkowskazem na kulinarnej mapie. Cenią go również najsłynniejsi Włosi - wstęp do szóstego wydania przewodnika przygotował sam Giorgio Armani, a ostatnie otwiera przedmowa Ferruccio Ferragamo!
W kolejnych edycjach Guida Gallo Riso Gallo prezentuje restauracje z wielu krajów oraz przepisy na wyjątkowe w smaku risotto, proponowane przez lokalnych szefów kuchni. Ilość prezentowanych w przewodniku lokali rosła z biegiem lat, aż w 2003 roku zebrało się ich 100. Od tego czasu w kolejnych wydaniach prezentowana jest okrągła liczba miejsc, gdzie można zjeść niepowtarzalne risotto.
W siódmym wydaniu Guida Gallo obok restauracji z Francji, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Austrii, Niemiec czy Stanów Zjednoczonych, znalazły się lokale z Rosji, Argentyny, Hong Kongu, Tunezji, Dubaju, Chorwacji, Grecji i po raz pierwszy Polski! Dzięki kunsztowi kulinarnemu szefa kuchni na karty ryżowego przewodnika zaproszono Restauracje w Hotelu Rialto, prowadzoną przez Kurta Schellera.
|