|
Jak sprawić, żeby doskonałą formą cieszyć się niezależnie od pory roku, a karnawał spędzić na szampańskiej zabawie, w gronie najlepszych przyjaciół?
Częstą przyczyną osłabienia organizmu podczas zimy jest zmniejszona aktywność ruchowa oraz niewłaściwie skomponowana dieta. Dlatego tak ważne jest, aby szczególnie w okresie zimy dołożyć wszelkich starań żeby nasze zimowe menu było jak najbardziej urozmaicone, a dzięki temu pokrywało dzienne zapotrzebowanie organizmu na energię oraz składniki odżywcze. Ogromne znaczenie w takiej wartościowej diecie odgrywają warzywa i owoce. Jednak zimą trudno jest zaopatrzyć spiżarnie w świeże warzywa i owoce. Przede wszystkim dlatego, że ich wybór o tej porze roku jest znacznie mniejszy niż wiosną czy latem, a ponadto te, które są dostępne, często przechowywane są w niewłaściwych warunkach i tracą cenne składniki. Rozwiązaniem w takiej sytuacji są warzywa i owoce mrożone, które dzięki mrożeniu tracą minimalne ilości składników odżywczych.
Nowoczesne metody mrożenia warzyw i owoców umożliwiają zamknięcie cyklu produkcyjnego w niespełna kilka godzin. Warzywa i owoce są mrożone tuż po zbiorze, a następnie przechowywane w temperaturze poniżej – 180 C, co sprawia, że praktycznie nie występują w nich straty cennych składników i witamin – mówi Barbara Przybylska sekretarz Stowarzyszenia Mrożonej Żywności. Równocześnie producenci mrożonek starają się stale uatrakcyjniać swoją ofertę i dostosowywać ją do rosnących wymagań konsumentów. Dostępne na rynku warzywa i owoce mogą być inspiracją do przygotowania oryginalnych, wyśmienitych dań ze wszystkich stron świata, które gwarantują wartościowy, bogaty w składniki odżywcze posiłek – dodaje Barbara Przybylska
|