Pierogi ze szpinakiem mrożonym i sosem beszamelowo – parmezanowym
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 1 jajo
- ¾ szklanki wody
- szczypta soli
|
Nadzienie:
- 50 dag szpinaku mrożonego
- 20 dag bryndzy
- Przyprawy do smaku (sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa)
|
Sos:
2 łyżki masła, ząbek czosnku, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki mleka, 100 g śmietany, 1 żółtko, 4 listki szałwi, 30 g tartego parmezanu, sól i pieprz do smaku
Rozpuścić masło na małym ogniu, dodać rozgnieciony czosnek, następnie mąkę i dokładnie wymieszać. Mieszając powoli dolewać mleko. Gdy sos nieco zgęstnieje, zdjąć z ognia i powoli dodać śmietanę, następnie żółtko i energicznie wymieszać. Po podgrzaniu dodać parmezan i drobno pokrojoną szałwię. Polać pierogi powstałym sosem.
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć na sicie. Mąkę przesiać, wbić jajo, dodać sól, zagnieść ciasto i starannie wyrobić. Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć krążki. Szpinak wymieszać z bryndzą, i doprawić do smaku. Na środek krążków nałożyć farsz i dokładnie skleić brzegi. Gotować 4-5 minut w dużej ilości osolonej wody. Wyjmować łyżką cedzakową, żeby je odsączyć. Pierogi polać wcześniej przygotowanym sosem beszamelowo – parmezanowym.
Mrożonki mogą stać się podstawą prawidłowej diety. Dzięki nim do każdego posiłku możemy dodawać różnorodne warzywa i owoce, a nasze zimowe menu nie musi różnić się od tego letniego. Wykorzystując je w komponowaniu diety możemy w pełni korzystać z uroków zimy.