|
Egzotyczne przyprawy: kardamon, cynamon, wanilia lub imbir sprawią, że dobrze Ci znana codzienna kawa nabierze orientalnego charakteru.
Ostry kardamon
Kardamon to przyprawa bardzo aromatyczna i dość ostra w smaku. Jest częstym składnikiem przyprawy do piernika i curry. Kilka ziaren dodanych do kompotu nadaje mu egzotyczny posmak. Kardamon może być również ciekawym dodatkiem do kawy – nada małej czarnej niepowtarzalny smak i aromat. Jeśli chcesz się o tym przekonać, przygotuj kawę według poniższych wskazówek. Wsyp do filiżanki czubatą łyżeczkę mielonej Primy Impresji, dodaj odrobinę sproszkowanej przyprawy (na czubku łyżeczki) i dobrze wymieszaj. Zalej wrzącą wodą. Ilość dodawanego do kawy kardamonu zależy od indywidualnych upodobań. Możesz kilka razy poeksperymentować dodając raz mniej a raz trochę więcej przyprawy.
Słodka wanilia
Wanilia to bardzo ważny dodatek do kremów, ciast, lodów, czekolady, puddingów, likierów i najprzeróżniejszych deserów. Najszlachetniej pachnie sam miąższ wydobyty ze strączka – laskę należy rozciąć wzdłuż i w ten sposób wydobyć jej zawartość, którą następnie można dodać do ciast, kremów lub kompotów. Wanilia to także bardzo smaczny dodatek do kawy. Do małego rondelka wlej wodę, dodaj torebkę cukru waniliowego i zagotuj. Dodaj dwie łyżeczki Primy Finezji. Gdy kawa się spieni zamieszaj tak, aby nie wykipiała. Zdejmij z ognia i wlej do filiżanki.
Cynamonowy zawrót głowy
Cynamon najczęściej urozmaica smak słodkich wypieków, deserów oraz napojów. Pojawia się też często w kuchni indyjskiej i chińskiej, jako składnik niezliczonych mieszanek przypraw do wszystkich rodzajów potraw – m.in. curry. Doskonale też sprawdza się jako zwieńczenie małej czarnej.
|