|
Kawę z cynamonem przyrządzisz w następujący sposób: dwie łyżeczki rozpuszczalnej Cafe Primy Guaranesy wsyp do filiżanki i zalej gorącą wodą do 2/3 wysokości naczynia. Następnie, w małym rondelku zagotuj odrobinę mleka i zdejmij z gazu zanim zacznie kipieć. Spienione mleko dodaj do kawy, a na wierzchu posyp kawę ¼ łyżeczki cynamonu oraz odrobiną kakao w granulkach.
Imbir
Imbir jest najczęściej dodawany do potraw słodkich oraz pikantnych, zwłaszcza do zup, pieczonego mięsa wieprzowego, dziczyzny, baraniny, a także do ryżu, jajek, deserów, kompotów. Jako składnik mieszanki curry nadaje jej niepowtarzalny orientalny charakter. Imbir stosuje się również do domowych wypieków: pierników, ciastek i herbatników. Obok najpopularniejszego w naszej części świata imbiru mielonego, przyprawa ta może być stosowana także w postaci świeżych kłączy nazwanych "zielonym imbirem", z których można przyrządzać m.in. herbatę. Jest również świetnym dodatkiem do kawy. Wypróbuj silnie rozgrzewającą kawę z imbirem i cynamonem. Do szklanki wrzątku wsyp jedną do dwóch łyżeczki Primy Finezji, ¼ łyżeczki cynamonu oraz szczyptę imbiru. Gotuj dwie minuty. Przelej do filiżanki. Całość możesz udekorować bitą śmietaną i kakao w granulkach.
Smacznego!
|