Porady żywieniowca na Święta + przepisy O Wielkanocy „bez przesady”, czyli 10 zasad zdrowych Świąt
Jak zawsze będzie obficie: pachnące mięsa, gęste zupy, tradycyjne jajka, sałaty i sałatki, słodkie ciasta. |
| |
|
|
| | Wielkanocne kalendarium Nadchodzi Wielkanoc, a wraz z nią kulinarne zamieszanie. Żeby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, najlepiej rozłożyć przyrządzanie potraw na kilka dni przed Wielką Niedzielą. |
| |
|
|
Tagliatelle - włoskie wstążki na kilka sposobów Według legendy makaron tagliatelle po raz pierwszy trafił na stół w XVI wieku. Od tego czasu nie zmienił się - ma porowatą i szorstką fakturę, przez co idealnie nadaje się do gęstych sosów. |
| |
|
|
Schab pieczony z grzybami i szpinakiem Faszerowane mięsa to doskonały sposób na rodzinny obiad, także świąteczny. Uwielbiamy pieczone nadziewane mięsa drobiowe, schaby czy polędwiczki. |
| |
|
|
Faszerowana papryka z ryżem Nie tylko ciasto i mięso lubią farsz. Nietypowym pomysłem na obiad są faszerowane warzywa. Nadzienie dajemy do środka całego pomidora, cukinii lub ziemniaka. |
| |
|
|
Lasagne z dynią Makaron z farszem? Oczywiście włoska lazania, najczęściej przygotowywana z mięsem. Teraz czas na innowacje - farsz ze szpinaku lub dyni. Takie połączenie na pewno zaskoczy całą rodzinę! |
| |
|
|
Naleśniki na bogato Naleśniki? Doskonale! Można je przyrządzić wcześniej i trzymać w lodówce nawet 3 dni! Okażą się doskonałe na deser, ale i również na wykwintną kolację we włoskim stylu czy po prostu sycący, domowy obiad. |
| |
|
|
Sałatka z bulgurem i fetą Kasza to nie tylko dodatek do obiadu, ale także składnik zdrowych sałatek. Do kaszy bulgur pasuje ser feta i pomidorki koktajlowe. |
| |
|
|
Kaszotto meksykańskie Jak kasza, to musi być kaszotto! To potrawa inspirowana włoskim risotto, tylko w wersji z kaszą jęczmienną pęczak. Kaszotto jest popularne w kuchni meksykańskiej. |
| |
|
|
Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem Harissa to pasta z ostrych papryczek i czosnku, która jest niezwykle popularnym składnikiem dań w Maroku, Tunezji, Libii czy Algierii. W połączeniu z jogurtem naturalnym stworzy aromatyczną marynatę do mięs. |
| |
|
|