Przepisy na świątecznego buraka Grudzień ma kilku swoich kulinarnych bohaterów - warzywa korzeniowe, z których przygotowujemy rozgrzewające zupy, czy też aromatyczne „zimowe” przyprawy, takie jak goździki, cynamon i anyż, którymi będą pachnieć nadchodzące święta. |
| |
|
|
Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku Karkówka to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Mięso tego typu nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia, jak i grillowania. |
| |
|
|
Szynka w miodzie z goździkami Pieczona szynka większości z nas kojarzy się z ważnymi uroczystościami, podczas których zasiadamy przy odświętnym stole. Rzeczywiście - podawana na ciepło, stanowi doskonały pomysł na danie obiadowe. |
| |
|
|
| | Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym Kasza jaglana wróciła do łask i dziś walczy o miano jednej z najmodniejszych kasz ostatnich sezonów. Uważana za najstarszą, a zarazem niezwykle zdrową, powróciła na polskie stoły w trochę nowej odsłonie. |
| |
|
|
Na pomarańczowo, czyli zapiekanka z dynią Ciekawą propozycją na jesienny obiad jest zapiekanka z wykorzystaniem tego warzywa. Dynia to świetny dodatek do makaronów, ziemniaków czy mięs. Idealnie sprawdzi się także w połączeniu z grzybami czy serem. |
| |
|
|
Szaszłyki z piersi indyka z oscypkiem Oscypek na grillu to góralska specjalność, a w połączeniu z delikatnym mięsem z indyka stanie się wykwintną przekąską. Najpierw przygotowuje się roladki z indyka – z jarmużem, ogórkiem kiszonym i właśnie oscypkiem. |
| |
|
|
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem „Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się na grillu, namoczmy je wcześniej w wodzie” – podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr |
| |
|
|
Pierogi z soją Występuje w 16 gatunkach, z czego najbardziej rozpowszechniona w rolnictwie jest soja warzywna (zwyczajna). Zawiera duże ilości pełnowartościowego białka. |
| |
|
|
Postaw na TOFU! Tofu zalicza się do pełnowartościowych produktów białkowych. Nie zawiera glutenu. Najpierw spożywany był głównie w Chinach, będąc cennym źródłem białka. |
| |
|
|
Pulpety z soczewicy Dostępna w wielu kolorach – od zieleni po czerń. Rodzaj rośliny jednorocznej lub dwuletniej, zawierającej duże ilości białka. Co więcej? |
| |
|
|