| | Jednogarnkowe danie Propozycja na obiad w rodzinnym gronie. Z karkówki można przygotować niezliczone ilości pysznych dań. Przy okazji każdego z nich należy pamiętać, żeby przygotowane przez nas mięso było soczyste i aromatyczne. |
| |
|
|
Buraki zapiekane z serem owczym Ilość osób: 4 osoby
Stopień trudności: łatwe |
| |
|
|
Kapusta - pełna witamin i kulinarnych inspiracji Pochodzenie kapusty jest ściśle związane z krajami Basenu Morza Śródziemnego. To właśnie z tych terenów dotarła do niemal wszystkich państw Europy. |
| |
|
|
Gołąbki z serem wędzonym i kaszą jaglaną Kapusta stanowi nieodłączny element tradycyjnej kuchni polskiej. Potrawy z jej użyciem towarzyszą nam na co dzień i od święta. Zainspiruj się przedstawionym przepisem i przygotuj gołąbki z serem wędzonym i kaszą jaglaną. |
| |
|
|
Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 6 osób
Stopień trudności: łatwe |
| |
|
|
Krupnik staropolski z mięsem W sklepach można kupić jej trzy odmiany. Najbardziej popularna to pęczak, czyli całe, wypolerowane ziarno jęczmienia. Ponadto możemy też sięgać po odmianę perłową, czyli pęczak pocięty na kawałki, oraz łamaną, czyli polerowany, rozdrobniony pęczak. |
| |
|
|
Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym Kasza jaglana wróciła do łask i dziś walczy o miano jednej z najmodniejszych kasz ostatnich sezonów. Uważana za najstarszą, a zarazem niezwykle zdrową, powróciła na polskie stoły w trochę nowej odsłonie. |
| |
|
|
Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem Wyróżniamy kaszę gryczaną nieprażoną, powstającą z łamanych, niepalonych ziaren, i prażoną, bardziej popularną, o charakterystycznym brązowym kolorze. „Kasza ta posiada właściwości odkwaszające organizm – jest to niezwykle istotne dla osób, które spożywają małe ilości warzyw. To także bardzo cenne źródło błonnika pokarmowego. Jest bogata w kwas foliowy i składniki mineralne takie jak: żelazo, cynk, magnez, potas czy fosfor”, opowiada żywieniowiec. |
| |
|
|
10 zasad zdrowej kuchni dla Babci i Dziadka Zalecenia żywieniowe Instytutu Żywności i Żywienia dla seniorów
21 i 22 stycznia to dwie szczególnie ważne daty, gdyż to właśnie wtedy przypada święto naszych ukochanych Babć i Dziadków. |
| |
|
|
Świąteczne pierogi Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że pierogi to jedno z bardziej popularnych i lubianych polskich dań. Stanowią dumę rodzimej kuchni. |
| |
|
|