Zdrowy noworodek Badania na myszach sugerują, że składnik pozyskiwany z oleju rybiego zmniejsza uszkodzenia mózgu u noworodków. |
| |
|
|
Nowe technologie a dieta dziecka Wyniki badania holenderskich naukowców potwierdzają konieczność dopasowania diety do trybu życia współczesnego dziecka. |
| |
|
|
Pozytywny wpływ likopenu Badanie naukowców z dwóch uniwersytetów w Bostonie (Tufts University i Boston University) wykazało, że zwiększone spożycie likopenu zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia o 17% i choroby niedokrwiennej serca o 26%. |
| |
|
|
Czy zbyt duża ilość wapnia może szkodzić sercu? Wpływ wapnia, dostarczanego organizmowi w postaci tabletek, na stan serca od zawsze budził wiele wątpliwości. |
| |
|
|
Truskawki i jagody Wyniki badania naukowców z Journal of American Heart Association sugerują, że dzięki jedzeniu trzech lub więcej porcji jagód i truskawek tygodniowo, kobiety mogłyby obniżyć ryzyko zawału serca aż o jedną trzecią. |
| |
|
|
Białko sojowe Białko soi może zredukować ilość związków chemicznych powiązanych z nieprawidłowym działaniem naczyń krwionośnych w organizmie. |
| |
|
|
Jedz zdrowo, śpij smacznie! Stres i brak czasu powodują, że 41% Polaków minimum raz w tygodniu śpi krócej niż sześć godzin na dobę[1]. Skutkiem tego jest zasypianie w pracy, czy np. w autobusach. |
| |
|
|
Smaki i zapachy Firma Bell Flavors & Fragrances zaprezentowała coroczną listę 10 trendów smakowych i zapachowych na najbliższe 12 miesięcy – od toffi z bitą śmietaną dodawanego do napojów, po rabarbar z masłem orzechowym do deserów. |
| |
|
|
Trendy kulinarne 2013 Narodowe Stowarzyszenie Restauratorów opublikowało listę trendów żywieniowych „What’s hot in 2013”. |
| |
|
|
Dania bogate w proteiny Coraz więcej konsumentów pragnie cieszyć się dobrym zdrowiem, być aktywnym fizycznie oraz zachować zgrabną sylwetkę – donoszą obserwatorzy trendów. |
| |
|
|