Jedzenie wpływa na zdrowie Nowe badania wykazały, że na molekularne zmiany w genach, znane jako epigenetyczne markery, wpływa nie tylko proces starzenia się, ale również to, co jemy. |
| |
|
|
Ograniczenie kalorii a długowieczność Naukowcy z Gladstone Institutes zaobserwowali, że dzięki stosowaniu diety niskowęglowodanowej, zwanej ketogeniczną, można opóźnić efekty starzenia się. |
| |
|
|
Karmienie piersią zapobiega nadwadze Karmienie niemowląt wyłącznie piersią przez pierwsze 4-6 miesięcy ich życia może zapobiec wystąpieniu nadwagi w późniejszym wieku. |
| |
|
|
Ginkgo Biloba nie chroni przed Alzheimerem Badanie opublikowane w czasopiśmie Lancet Neurology wykazało, że suplement diety ginkgo biloba nie chroni przed chorobą Alzheimera. |
| |
|
|
Zielona herbata poprawia pamięć Picie zielonej herbaty może pozytywnie wpływać na pamięć. Wskazują na to wyniki pierwszego badania nad wpływem tego napoju na mózg, wykonanego przy użyciu metod neuroobrazowania funkcjonalnego. |
| |
|
|
Jedzenie czekolady zmniejsza ryzyko zawału Mężczyźni, którzy jedzą czekoladę mają mniejsze ryzyko zawału! Szwedzcy naukowcy odkryli, że wśród 37 000 mężczyzn obserwowanych przez dekadę... |
| |
|
|
| | Jak jedzenie wpływa na nastrój? Czekolada, jagody czy herbata mogą w naturalny sposób wpływać na nasz nastrój – wynika z najnowszych badań sprawdzających podobieństwa między składnikami zawartymi w... |
| |
|
|
Odporność kryje się w jagodach Nestlé przeprowadziło badania nad wpływem połączenia białka z mleka i jagód goji (zwanej też kolcowojem). |
| |
|
|
Otyłość u dzieci Dwoje na troje bardzo otyłych dzieci ma już co najmniej jeden czynnik ryzyka chorób serca – wskazują badania opublikowane w Archives of Disease. |
| |
|
|
Czy można jeść za dużo warzyw i owoców? Może to nieprawdopodobne, ale można przedawkować owoce i warzywa – donoszą naukowcy z Uniwersytetu Loyola w Chicago. |
| |
|
|