Zboża w diecie człowieka Produkty zbożowe to główne źródło energii. W szczególności spożywanie produktów pochodzących z pełnego przemiału powinno stanowić podstawę zbilansowanej diety. |
| |
|
|
Dieta eliminująca gluten lub pszenicę Wiele składników żywności w przeszłości było słusznie bądź niesłusznie określanych mianem niepożądanych. Obecnie na celowniku znalazł się gluten. |
| |
|
|
Dieta wykluczająca Dieta wykluczająca produkty zbożowe nie jest ani naturalna, ani dobra dla planety |
| |
|
|
Uszkodzenie tkanek a tłuszcze Jak wynika z najnowszych badań, wysoki poziom tłuszczów nasyconych we krwi może potęgować występowanie procesów zapalnych oraz uszkodzenia tkanek. |
| |
|
|
Tłuszcze nasycone – zalecenia Tłuszcze większości społeczeństwa kojarzą się negatywnie – jako źródło niechcianych kalorii i składniki pokarmowe, których należy unikać w diecie. |
| |
|
|
Dobroczynne działanie kawy na organizm człowieka Każdego ranka miliony ludzi na świecie sięga po filiżankę kawy. Napój ten zyskał tak ogromną popularność nie tylko dzięki swemu głębokiemu smakowi i aromatowi, ale także przypisywanym mu właściwościom pobudzającym. |
| |
|
|
Polifenole a poziom cukru we krwi Polifenole zawarte w kawie mogą wpływać na regulację poziomu cukru we krwi i pobudzanie czynności śródbłonka u zdrowych mężczyzn – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych w Japonii. |
| |
|
|
Kawa a rytm serca W odpowiedzi na wcześniejsze badania dotyczące wpływu kofeiny na nasz organizm, badacze ze szwedzkiego Instytutu Karolinska wykazali, że kawa nie powoduje zaburzeń rytmu serca w postaci migotania przedsionków. |
| |
|
|
| | Sól w diecie Badania przeprowadzone przez Uniwersytet New Otago pokazują, że przedstawienie strategii żywieniowych, redukujących spożycie soli przez Nowozelandczyków, może zapobiec przedwczesnej śmierci. |
| |
|
|
| | Działanie kwasów Omega-3 Kwasy tłuszczowe Omega-3 są bardzo ważne w codziennej diecie, zarówno osób najmłodszych, dorosłych, jak i starszych. Nie sposób wyliczyć wszystkich korzyści, które mogą przynieść dla naszego organizmu przy odpowiednim ich spożyciu. |
| |
|
|