Kwasy tłuszczowe Omega-3 i antyoksydanty Kwasy tłuszczowe Omega-3 i antyoksydanty mogą być pomocne w przedklinicznych stadiach Alzheimera. |
| |
|
|
Spożycie cukru w Polsce Lekarze i dietetycy od lat przestrzegają przed negatywnym wpływem cukru na zdrowie. Jego nadmierna konsumpcja przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, otyłość czy też nowotwory. |
| |
|
|
W jakiej kolejności jeść produkty spożywcze? Naukowcy informują, że jedzenie produktów zawierających białko i warzywa przed tymi zawierającymi węglowodany pomaga trzymać poziom cukru w ryzach. |
| |
|
|
Słodzone napoje a umieralność Naukowcy alarmują: słodzone napoje są odpowiedzialne za rosnące wskaźniki umieralności. Potrzebujemy programów prewencyjnych o zasięgu globalnym. |
| |
|
|
Jaki pokarm może wpływać na ryzyko białaczki u dzieci? Niemowlęta, które zaczynają jeść stałe posiłki później niż wskazują zalecenia żywieniowe, mogą być bardziej narażone na występowanie białaczki. |
| |
|
|
Karmienie piersią chroni dzieci przed problemami z nadwagą Karmienie piersią to jedna z najlepszych metod w zapobieganiu występowania nadwagi i otyłości u dzieci. |
| |
|
|
Letnie słodkości – jak sprawić, by były mniej kaloryczne? Po ciężkich przygotowaniach naszej sylwetki do urlopu często zapominamy o włożonym wysiłku i pozwalamy sobie również na „żywieniowe wakacje”. |
| |
|
|
Nowy trend żywieniowy - Dieta pegan Kilka razy w roku dowiadujemy się o kolejnych niesamowitych „dietach cud”, jednak diety restrykcyjne, typowo odchudzające, powoli tracą na popularności. |
| |
|
|
Jak powstaje bezpieczna żywność? Od 1948 roku, 7 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Bezpieczeństwa. Cały świat zwraca wówczas uwagę na najbardziej priorytetowe problemy zdrowotne społeczeństwa. |
| |
|
|
Razem możemy zatrzymać marnotrawstwo żywności Producenci spożywczy zostali przekonani, aby przyłączyć się do detalistów i innych wytwórców w próbie ograniczenia odpadów, która stanowi część planu stworzenia narodowej sieci banków żywności. |
| |
|
|