|
|
|
|
|
|
Podam Ci przepis na potrawkę meksykańską- jest pyszna!Mięso mielone podsmażasz na patelni-przekładasz do garnka, dodajesz kukurydzę i czerwona fasolę (z puszki)i "dusisz". Do tego dodajesz Fix Knorra do potraw meksykańskich lub chińskich(często w sklepach nie ma tego pierwszego)i danie gotowe. Możesz je podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub samo. Moja siostra wprowadziła je nawet jako danie popisowe na święta!Robi się ekspresowo!
|
|
|
|
|
|
|
|
ja tez juz niewiem co gotowc, zwłaszcza na dania głowne, w ndz np przewaznie robiłam kotlety z piersi kurczaka,lub schabowe, a od czasu do czasu rolady....
A w jednym sie denerwuje, bo mi niezawsze wychodza ciasta, masy, bo konsystencja albo za gesta albo za płynna:( i potem mi sie przypala, nie wychodzi mi wywazaniew proporcjii, ...
Zanim wyszłam za maz, mieszkałam z rodzicami, niby cos robiłam , ale było tak ze mama moja jest taką os ze musi byc po jej mysli i tak było tez w kuchni...
Cos mi nie wychodziło, jak byłam jeszcze młodsza, chciałam sie czegos nauczyc i tu klops.... bo potem zaraz jak tak miała stac nade mna i dyrygowac to wolałam wyjsc
A jak zamieszkałam sama to "zostałam rzucona na głeboką wode" i sama musze robic, a mam tez cos takiego, ze jak robie cos w kuchni to nie lubie, wrecz nie cierpie, jak ktos jest przy mnie bo mnie to rozprasza...
Maz tez cwany, tu niby wie co i jak , wie w teorii ze tak ujme a w praktyce jak mu mowie, to twierdzi ze nie umie.... wszystko tylko kobieta musi robic,dobrze ze bynajmniej umie sobie odgrzac obiad czy cos usmazyc
i co ja mam zrobic? zaczełam jakies 3 dni temu spisywac przepisy tu na google, musze cos robic innego, bo nie "mozna ciagle jesc 1 i tego samego" _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
ja uwielbiam gotować a tobie MArried mogę podac propozycję na niedzielny obiad mój mąż to uwielbia ja na 2 osoby robię np tak:
ZAPIEKANE ZIEMNIAKI;
ziemniaki obieram i kroje na ćwiartki lub drobniej,dodaję kieliszek oleju, przyprawę do ziemniaków(z firmy prymat cena coś ok 1,30zł)niekiedy jeszcze dam paprykę czerwoną łagodną i czasem vegety zapiekam to w brytwanie w piekarniku do miękkości .
Co do mięsa to np udko z kurczaka też w piekarniku do tego sałtka z pekińskiej i obiad gotowy:) _________________
edytowany: 1 raz | przez Anilewe | w dniu: 19-10-2007 14:37
|
|
|
|
|
|
|
|
Jak lubicie makaronowe dania to moge dać przepis na latwe domowe spaghetti i lazanki... - jakies 30 minut i gotowe
A z ziemniakow czesto robie tzw. "pieczonki"
edytowany: 1 raz | przez laurence | w dniu: 19-10-2007 15:11
|
|
|
|
|
|
|
|
To ja zapytam tutaj, skoro takie jesteście chętne do udzielania rad
Co użyć, aby do kawałków piersi kurczaka jak najlepiej, najpewniej przykleiły się pokruszone płatki kukurydziane? Sama ostatnio używałam zwyczajnie jajka z mąką, ale to się kleiło bardziej do palców niż do płatków.. Lepiej użyć samego jajka lub innej mąki? Co radzicie?
Poproszę szybciutkie rady _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja czasami kupuję jakąś ładną wołowinkę albo wieprzowinkę,
dzień wcześniej ją rozbijam i nacieram taką marynatą - ząbek czosnku (albo kosteczka czosnku Knorra), pieprz biały, pieprz Cayenne, Delikat do mięs i innych potraw, łyżka musztardy, łyżeczka majonezu i łyżka oleju żeby lepiej było mi rozsmarowywać.
Następnego dnia obsmażam mięso na mocnym ogniu (na oleju) z obu stron, potem zmniejszam ogień, zalewam wodą (tak żeby przykryć mięsko), przykrywam i duszę dopóki nie będzie miękkie (40-60 min).
W między czasie zajmuje się czymś i tylko sprawdzam czasem czy mi sie nie przypala i jak coś to uzupełniam wody.
Takie mięsko można podać samo, z cebulką w sosie własnym, podbić ten sos własny mąką i śmietaną i będziemy mieć sosik 'mięsno-musztardowy', albo z różnymi innymi sosami
Ja ostatnio poszłam na lenia i kupiłam Uncle Ben's - sos pieczarkowo - maślakowy i zalałam nim gotowe mięsko, podgrzałam 5 min i było gotowe (trochę sie bałam jak to się zestawi z tym 'musztardowym' sosem własnym ale było pycha ).
A do tego ziemniaczki/frytki/warzywa z patelni, ew. jakaś suróweczka i obiad bez większych trudności gotowy
Wczoraj wypróbowałam przepis na Zapiekany ser camembert z żurawiną Tortiny - pycha Jeden mi się lekko rozpłynął ale drugi opanierowałam podwójnie i wyszedł idealny
Poza tym polecam przepis na Makaron z tuńczykiem podany przez Teresaikon _________________
edytowany: 5 razy | przez Iśka | ostatnio w dniu: 19-10-2007 16:57
|
|
|
|
|
|
|
|
Jak ja sobie przypomnę swoje pierwsze przygody z gotowaniem... Boże ja wodę potrafiłam nawet przypalić. A co do obiadków to też raczej były tylko schabowe, ziemniaki i jakaś surówka do tego. Dziś męczy mnie tylko o pewną sałatkę: 3 zupki chińskie, konserwa mięsna, 3 ogórki kwaszone, fasola i kukurydza konserwowa (kto chce może dodać jeszcze inne warzywka z puszki) i słoik majonezu. Makaron z tych zupek się kruszy, konserwę się kroi w kosteczkę, ogórki również się kroi, dodaję się warzywka i miesza się z majonezem. Najlepiej przygotowywać to wieczorem bo musi "odstać" więc na noc do lodówki. U mnie w domu tylko dla męża nawet do południa nie starcza.... _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
egocentric napisała: |
Co użyć, aby do kawałków piersi kurczaka jak najlepiej, najpewniej przykleiły się pokruszone płatki kukurydziane? Sama ostatnio używałam zwyczajnie jajka z mąką, ale to się kleiło bardziej do palców niż do płatków.. Lepiej użyć samego jajka lub innej mąki? Co radzicie?
Poproszę szybciutkie rady |
szybciutko to to nie jest... ale może spróbuj mocno natłuścić oliwą??? nie próbowałam ale myślę, że sie przykleją te płatki
jajko możesz też próbować wymieszać z mlekiem - może będzie mniej kleiste... nie próbowałam nigdy przykleić płatków do mięsa wiec to tylko taka lużna propozycja ... Może okazać się nie do końca trafna
edytowany: 2 razy | przez laurence | ostatnio w dniu: 19-10-2007 17:29
|
|
|
|
|
|
|
|
dobrze, popróbuję sama. Ale jeszcze jedno pytanko, tym razem bardzo ważne:
Jak zrobić ostry sos, którym można polać właśnie piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych? Chodzi mi o to, by nie był to sos pomidorowy, a jakiś ostry, bardziej rzadki niż gęsty.. jak to zrobić? Może coś podobnego do ostrego sosu Tao-Tao?
Jesteście wszystkie bardziej doświadczone, więc pytam Do jutra mam czas na rady _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Anilewe napisała: |
ja uwielbiam gotować a tobie MArried mogę podac propozycję na niedzielny obiad mój mąż to uwielbia ja na 2 osoby robię np tak:
ZAPIEKANE ZIEMNIAKI;
ziemniaki obieram i kroje na ćwiartki lub drobniej,dodaję kieliszek oleju, przyprawę do ziemniaków(z firmy prymat cena coś ok 1,30zł)niekiedy jeszcze dam paprykę czerwoną łagodną i czasem vegety zapiekam to w brytwanie w piekarniku do miękkości .
Co do mięsa to np udko z kurczaka też w piekarniku do tego sałtka z pekińskiej i obiad gotowy:) |
MMMM DZIEKUJE, MUSZE TERAZ ROBIC NOWE DANIA, nam to by sie przydał nowy piekarnik, bo ten co mamy jest do d... sorry za wyrazenie i zawsze jak mam gotowac czy wiec to mnie trafia, a niewiadomo ile bedziemy mieszkc, gdzie mieszkamy wiec nawet nie opłaca sie zmieniac kuchni gazowej...wiesz co co chodzi _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
egocentric napisała: |
Jak zrobić ostry sos, którym można polać właśnie piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych? Chodzi mi o to, by nie był to sos pomidorowy, a jakiś ostry, bardziej rzadki niż gęsty.. jak to zrobić? Może coś podobnego do ostrego sosu Tao-Tao? |
Ja mam sprawdzony przepis na kurczaka po hiszpańsku, sos jest niby pomidorowy ale z czosnkiem , cytryną i papryką - bardzo ostry i pasuje do kurczaka - z tym, że ja podaję do niego udka z kurczaka.
Tylko, że pisałas ze nie pomidorowy... więc nie wiem czy chcesz
|
|