|
|
|
|
|
|
jestem młodą mężatką i zaczyna mi brakować inwencji w gotowaniu nie odsyłajcie mnie do książki kucharskiej, potrzebuję sprawdzone przepisy na obiad lub obiado-kolację na pewno macie coś pysznego... _________________ Pozdrowienia dla Misia
|
|
|
|
|
|
|
|
no np z pokrój pierś z kurczaka w kawałki, zamieszaj z serem żółtym potartym na grubej tarce,jajkiem, majonezem i przyprawami ( po zamieszaniu wygląda to nieciekawie;) ) ale jak się takie "placuszki" usmaży to pychota! Nie podam Ci ilości bo robię zawsze na oko Można dodać też różne inne rzeczy, w zależności od gustu....jakaś zieleninka, cebulka itp. U mnie najczęsciej je sie to z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki i jabłek Smacznego _________________
"Szczęście nie zawsze ma uśmiech na twarzy.Szczęście to także łzy,to głos,który chce się słyszeć chociaż na moment. Nieważne, czy to szczęście trwa godzinę, minutę czy moment. Najważniejsze,że potrafię nadać mu imię.......Twoje imię."
|
|
|
|
|
|
|
|
CattiBrie ja jeszcze nie mam męża, ale wypróbuję to danie na moim chłopaku, bo zapowiada się wyśmienicie powiedz mi tylko czy kurczak zdąży się usmażyć zanim serek mi się spali? i ile mam trzymać kurczaka na patelni?
|
|
|
|
|
|
|
|
Młoda, to podsmaż kurczaka zanim go dodasz do pozostałych składników
CattiBrie, ciekawy przepis, trzeba wypróbować a swoją drogą jadłam jakiś czas w Taco danie zapiekane w żółtym serze, coś wspaniałego... mniam, nazwy nie idzie zapamiętać ale składniki były jakby takie: kurczak pokrojony w paski, kukurydza, zielona ostra papryka, ser żółty
danie podają na niewielkiej, żeliwnej patelni, z wierzchu ser jest cudnie zapieczony, natomiast wewnątrz kurczak, kukurydza i papryka pływają chyba jakimś w serze typu fondue
smacznego _________________ pozdrawiam
Renia
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja mam podobny przepis na pierś kurczaka ( pokrojoną w kostkę), pieczarki, pora, papryka czerwona, pietruszka, troche sera startego, dwa albo i nawet trzy jajka, dwie łyżki bułki tartej, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, troche przyprawy do kurczaka.
Smażyć na złoty kolor na patelni
Wychodzi tego dość sporo, nawet z jednej piersi. A każdy kto jadł zachwycał sie że pyszne i w dodatku coś innego.
|
|
|
|
|
|
|
|
nie potrafię powiedzieć ile smażę aż się zarumieni... ooo kukurydzę np można dodać jak ktoś lubi...mniam, polecam. _________________
"Szczęście nie zawsze ma uśmiech na twarzy.Szczęście to także łzy,to głos,który chce się słyszeć chociaż na moment. Nieważne, czy to szczęście trwa godzinę, minutę czy moment. Najważniejsze,że potrafię nadać mu imię.......Twoje imię."
|
|
|
|
|
|
|
|
dziewczyny ale mi apetytu narobilyscie.ja jak nie mam pomyslu na obiad to korzystam z dodatkow takich jak fix kurczak z papryka itd.hehe szybko i nawet dobre maz nie narzeka
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie będę oryginalna zaproponuję Ci racuchy:zarabiasz łyżką ciasto drożdżowe,wbrew pozorom trwa to zaledwie parę minut bo ciasto musi być lejące,do tego wkrawasz plasterki jabłka lekko obsypane cynamonem(jak lubisz,bo nie wszyscy tolerują cynamon)no i smażysz na patelni małe placuszki.Po usmażeniu odkładam je na papierowy ręcznik żeby ociekły z tłuszczu i obsypuję(obficie,ja tak lubię)cukrem pudrem.Tak w ogóle to ja gotuję zawsze większe ilości jedzenia(jeśli chodzi o mięsne potrawy)bo nie chce mi się stać przy kuchni codziennie i tak np.2 dni temu robiłam duszone filety z kurczaka(z ziemniaczkami i z surówką)a wczoraj wykorzystałam je do spaghetti,krojąc je w paseczki i zalewając sosem.To samo dotyczy gulaszu,raz mam z kaszą innym razem z plackami ziemniaczanymi.Dużo potraw mrożę,przede wszystkim tych czasochłonnych(pierogi albo krokiety czy gołąbki)Podsunę Ci jeszcze jeden pomysł np.zwykła kiszka tylko musi być w naturalnym jelicie,kroisz ją na szerokie plastry(tak około 5-6cm)i obsmażasz z dwóch stron,możesz ja podać zarówno z ziemniakami(nakładane łyżką do lodów)i z surówką z kiszonej kapusty,bądź z chlebkiem.A placki ziemniaczane,robisz je czasem?Pycha,z cukrem i śmietaną,albo na ostro z sosem pieczarkowym,albo jak wcześniej pisałam z gulaszem.Kurcze,ale się rozpisałam hahahahaha,aż mi soki żołądkowe ruszyły,idę więc do kuchni coś zjeść i pomyśleć nad dzisiejszym obiadem.Na razie jeszcze nie mam pomysłu,olśni mnie dopiero na zakupach.
|
|
|
|
|
|
|
|
CattiBrie jesteś genialna, kurczaczek wyszedł pyszny i mężowi bardzo smakowało, dzięki
dziś serwuję rybę w jarzynach, a dokładnie pangę, więc na jutro mam obiad z głowy, w przyszłym tygodniu robię podejście do racuchów bogulki, przetestuję też kurczaka według przepisu kiki
bogulka jak dla mnie bardzo oryginalnie bo racuchów nigdy nie robiłam, mam tylko pytanie czy ciasto ma być takie jak do placka drożdżowego i czy jabłka jakieś konkretne do rozpieku? _________________ Pozdrowienia dla Misia
edytowany: 1 raz | przez Tortina | w dniu: 23-03-2007 14:49
|
|
|
|
|
|
|
|
Przepis na racuchy nie będzie dokładny bo robię wszystko na oko a więc trochę mąki,np.szklanka,trochę cukru,jedno jajko,odrobinę drożdży(dosłownie 1gr)mleko ,dolewasz w miarę potrzeby,łyżka oleju,mieszasz to wszystko łyżką aż zrobi sie masa(gęściejsza jak na naleśniki)zostawiasz na chwilę do wyrośnięcia,aż pojawią się bąbelki,w między czasie obierasz jabłka(takie do pieczenia np.renety)kroisz na plastry,osypujesz je cynamonem albo nie,dodajesz do ciasta i smażysz i widzisz jak rosną na patelni,obsmażasz z obu stron na złoty kolor i to cała polityka hahahahaha.Smacznego życzę
edytowany: 1 raz | przez bogulka | w dniu: 25-03-2007 0:20
|
|
|
|
|
|
|
|
Drożdży oczywiście ok 1 dkg nie gram,sory za byka
|
|