|
Przynosi relaks i radość oraz angażuje wszystkie zmysły ludzkie. Dlatego nie powinno nas dziwić, że dziś prawie wszyscy chcą gotować.
Gotowanie to hobby, które jest coraz bardziej promowane, tak jak kiedyś lekcje tańca czy gry na instrumencie. Jest relaksujące, daje satysfakcję i można nazwać je sztuką i to szczególną, bo skazaną na… zjedzenie. O tym jak modne jest gotowanie mogą świadczyć przede wszystkim niezliczone blogi oraz programy kulinarne, które od lat cieszą się ogromną popularnością i służą nie tylko rozrywce, ale także są doskonałą inspiracją i nowoczesnym odpowiednikiem książki kucharskiej.
Moda na wspólne gotowanie
Kiedyś wspólne gotowanie kojarzyło się głównie z grillem u znajomych. Wciąż to lubimy, ale jednak coraz częściej stawiamy na bardziej wyrafinowane zabawy w kuchni. Coraz większą popularność zdobywa tzw. fooding lub cooking party. Zamiast iść na imprezę, znajomi spotykają się na wspólne gotowanie, gdzie sympatycznie i przepysznie spędzają czas. Ten nowy trend stale poszerza grono sympatyków na całym świecie. Kuchnia staje się wówczas swoistym pubem, kawiarnią, miejscem do podjadania, wymiany poglądów i wybuchów salw śmiechu. Entuzjaści gotowania idą o krok dalej i coraz częściej zamiast przyjaciół do kuchni zaprasza się obce osoby, które oczywiście lubią gotować. Właściciel domu lub też knajpy zaprasza nieznane osoby na wspólne gotowanie. Wszyscy uczestnicy przynoszą ze sobą składniki i zaczyna się prawdziwe kulinarne szaleństwo znane pod nazwą latające talerze. Takie spotkania kulinarne są zdecydowanie lepszą alternatywą dla nudnych domówek przy chipsach i paluszkach, chociaż geneza tych spotkań wiąże się właśnie z domówkami, na których najciekawszym i najbardziej obleganym miejscem była zawsze kuchnia.
Sztuka gotowania
Oprócz tego, że gotowanie jest modne i relaksujące, jest także rodzajem sztuki, która nie jest wcale tak trudna jak mogłoby się niektórym wydawać. Przygotowując wykwintne danie, czy nawet zwykłe śniadanie, łączymy ze sobą kilka różnych składników i tworzymy swoiste dzieło. Jest to sztuka łączenia smaków, która angażuje wszystkie nasze zmysły: węch, wzrok, dotyk a przede wszystkim smak. Ma także związek z naszą pamięcią, ponieważ niektóre smaki kojarzą się z dzieciństwem. Kucharza, zarówno amatora jak i profesjonalistę, można zatem nazwać artystą, który tworzy prawdziwą sztukę i dostarcza nam emocji, które możemy odebrać wszystkimi zmysłami. O tym, że gotowanie to nie tylko prozaiczna czynność, ale także sztuka przypominają nam liczne programy kulinarne, podczas których jesteśmy świadkami tworzenia apetycznej potrawy a czasem rywalizacji pomiędzy uczestnikami kulinarnego show, którzy prześcigają się w tworzeniu coraz to bardziej finezyjnych potraw.
Preferencje kulinarne Polaków
Gotowanie to szczególna pasja bo daje ogromne możliwości ekspresji. Dziś już nikogo nie dziwi, że wolny czas spędzamy w kuchni. Kuchnia inspiruje. Jest stylem życia, filozofią, sposobem na spędzanie czasu w gronie znajomych, czy rodziny. Do gotowania zachęca również otwartość Polaków na świat. Z coraz częstych wyjazdów zagranicznych przywozimy orientalne składniki, przyprawy i mnóstwo nowych smaków i inspiracji. Rośnie zapotrzebowanie na produkty ze świata, dlatego asortymenty sklepów są ciągle poszerzane i już nawet w małych miejscowościach mamy dostęp do produktów z całego świata. Niezwykle popularna stała się kuchnia śródziemnomorska, bo jest lekka, prosta i bardzo smaczna. Dlatego podczas zakupów do koszyka coraz częściej wkładamy oliwki, kapary i suszone pomidory.
- Jest to niewątpliwie oznaka zmian w preferencjach konsumentów – jesteśmy coraz bardziej otwarci kulinarnie, lubimy nowości, poznajemy kuchnie świata – szczególnie kuchnię śródziemnomorską – tłumaczy Michał Świtaj z firmy OLE! producenta warzywnych przekąsek.
- Oliwki zagościły w naszych domach już na dobre, praktycznie każda sałatka z nowalijek jest wzbogacona o oliwki zielone lub czarne. A przecież jeszcze nie tak dawno, większość Polaków podchodziła bardzo ostrożnie do tematu oliwek, ze względu na charakterystyczny smak, który był nam obcy. Obecnie widać także dynamiczny rozwój suszonych pomidorów – po zaledwie pięciu latach obecności na rynku są one liderem sprzedaży w portfolio marki OLE! Wyżej wymienione produkty coraz częściej jemy także jako samodzielne przekąski, a nie jedynie jako dodatek do dań. Nauczyliśmy się nimi przegryzać dobre wino, czy sery – dodaje Michał Świtaj z OLE!
Nowy wymiar rozrywki
Choć większość z nas żyje w pośpiechu i nie ma czasu na to, by zjeść porządny obiad, powiększa się grono osób, zarówno kobiet jak i mężczyzn, którzy lubią gotować i zawsze znajdą na to czas. Co więcej, traktują gotowanie jako hobby. Szukają nowych przepisów, inspirują się programami kulinarnymi, poszukują egzotycznych produktów i przygotowują swoje wymarzone potrawy. Tak, jak każde inne hobby, potrafi zaangażować i można je rozszerzać w wielu kierunkach i specjalizując się w, na przykład, przygotowywaniu pysznych ciast, sałatek czy też gorących dań. Dziś gotują wszyscy biznesmeni, lekarze, kobiety pracujące, mężczyźni a nawet dzieci. Najlepszą rzeczą w gotowaniu jest to, że gotując łączymy przyjemne z pożytecznym. Tworzymy smaczne danie, którego przyrządzenie potrafi pochłonąć nas do tego stopnia, że zapominamy o problemach dnia codziennego i tym samym łatwo jest nam się zrelaksować. A jeśli połączymy to ze spotkaniem ze znajomymi możemy zorganizować ciekawą imprezę z gotowaniem w roli głównej. Polacy mają nową rozrywkę – gotowanie, na sposób przyjemny, zabawny i inspirujący.
|