|
leniwe popołudnie na domowym tarasie to doskonałe miejsca na miłe spędzenie czasu. Wystarczy tylko zaplanować menu i zaprosić najbliższych, aby wspólnie celebrować te letnie dni.
Podstawa to dobrze zaplanowane, proste ale jednocześnie niebanalne menu. Warto przygotować takie potrawy, które będą dobrze smakowały zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako przekąski podajmy pokrojone w paseczki warzywa (np. marchewkę, zielonego ogórka, selera naciowego) z dipem jogurtowym. Na stole możemy także postawić miseczki wypełnione świeżymi, sezonowymi owocami i bakaliami. Różne rodzaje orzechów i migdały doskonale sprawdzą się jako smaczna i zdrowa przekąska.
Aby zaskoczyć naszych gości podajmy domowej roboty tortille z pastą z suszonych pomidorów. Przepis jest prosty a wykonanie dania zajmie nam niewiele czasu.
Składniki:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki maki kukurydzianej
Szczypta soli
½ szklanki ciepłej wody
250 g. białego, kremowego serka
Kilka suszonych pomidorów
Świeże warzywa (sałata, rukola, papryka, ogórek)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodajemy sól i stopniowo dodajemy wodę, cały czas mieszając. Łączymy wszystkie składniki, aż powstanie ciasto. Z kawałków ciasta rozwałkowujemy cienkie placki – tortille. Placki pieczemy z obu stron na suchej patelni, aż się zarumienią. W czasie smażenia placków, przygotowujemy pastę z suszonych pomidorów. Do blendera wrzucamy biały serek i suszone pomidory a następnie miksujemy na jednolitą masę. Tak przygotowaną pastę, rozsmarowujemy na tortillach. Układamy liście sałaty i rukoli, paski papryki i świeżego ogórka. Całość zwijamy w rulon i kroimy na pół. Aby potrawa ładnie prezentowała się na półmisku, przekrojone na pół tortille owijamy papierem śniadaniowym (np. Jan Niezbędny) i przewiązujemy kolorową rafią.
Pamiętajmy, że organizując garden party przede wszystkim mamy się dobrze bawić w gronie naszych przyjaciół. Dlatego proste i szybkie w przygotowaniu przekąski są idealnym rozwiązaniem. My nie spędzimy całego wieczoru w kuchni tylko będziemy się rozkoszować miłym towarzystwem.
|