|
Pomidorowy chłodnik rodem z Hiszpanii cieszy się u nas coraz większą popularnością. Gazpacho przyrządza się błyskawicznie i bez gotowania, a doskonałość tej prostej w przygotowaniu zupy kryje się w dojrzałych, przepełnionych smakiem pomidorach.
składniki na 4 osoby:
*przecier pomidorowy Valfrutta 500 ml, * pomidory krojone Valfrutta 425ml, * 2 ząbki czosnku, * średnia czerwona papryka, * czerwona cebula, * 2 łodygi selera naciowego, * pęczek natki pietruszki, * 3 łyżki soku z cytryny Limmi, * sól i pieprz do smaku, * grzanki do dekoracji
przygotowanie:
Pokrój drobno cebulę, paprykę, seler naciowy i pietruszkę. Do blendera wlej przecier pomidorowy i sok z odcedzonych pomidorów. Dodaj połowę posiekanych warzyw i 2 ząbki czosnku. Wszystko dokładnie zmiksuj i przelej do większego naczynia. Dodaj pomidory z puszki, pozostałe drobno posiekane warzywa, dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny Limmi. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Jeśli nie masz czasu, możesz dodać do zupy pokruszone kostki lodu – schłodzą ją równie dobrze. Podawaj udekorowane grzankami. Smacznego!
|