Pomidory nie tylko doskonale smakują, ale także mają niezwykle dobroczynne właściwości. Krojenie tych soczystych warzyw jest często wymagającym sporej koncentracji zajęciem. Jeśli użyjemy w tym celu nieodpowiedniego noża, nie uda nam się uzyskać cienkich, równych plasterków.
Pomidory mają w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Mogą być przygotowywane na tysiące sposobów: surowe, gotowane, pieczone, jako dodatek do zup, sosów, a także w formie soków czy przecierów. Warto je także docenić ze względu na ich pozytywny wpływ na zdrowie i urodę. Zawierają bowiem wiele wartościowych składników, m.in likopen, który jest antyoksydantem i działa niszcząco na komórki nowotworowe, zapobiega zawałom serca oraz przeciwdziała ślepocie. Ponadto pomidory bogate są w witaminy: C, E, beta-karoten, B, K oraz potas, wapń, magnez czy żelazo. Przyswajalność cennych składników z pomidorów zwiększa się w wyniku ich przetwarzania i obróbki termicznej. Warto więc jak najczęściej sięgać po soki, koncentraty i sosy pomidorowe, a nawet ketchup.
Przy obieraniu i porcjowaniu tych smakowitych warzyw pomocny będzie specjalny nóż do pomidorów Fiskars z linii Edge. Jego wyjątkowe, ząbkowane ostrze idealnie nadaje się do obierania i krojenia pomidorów oraz warzyw o śliskiej skórce. Ergonomiczna rękojeść zapewnia pewny chwyt. Ostrze noża ma 13 cm długości i wykonane jest z wysokiej jakości stali, dodatkowo szlifowanej w celu przedłużenia trwałości. Dzięki niemu sprawnie pokroimy pomidora na mniejsze kawałki i otrzymamy niezwykle cienkie plasterki.
Nóż jest nie tylko funkcjonalny, ale ma także bardzo nowoczesny design, dzięki czarnej, nieprzywieralnej powłoce, zapobiegającej przywieraniu jedzenia.
Orientacyjna cena detaliczna:
• Nóż do pomidorów Fiskars Edge – cena ok. 40 zł