To ona stanowi podstawę wyśmienitych dań, rozkochując w sobie kolejne podniebienia turystów. Bez niej gazpacho, paella i różnorodne tapas nie smakowałyby już tak samo.
Prawdziwa oliwa jest niezastąpiona w każdej kuchni. Stanowi dodatek do wszelkiego rodzaju dań podawanych zarówno na ciepło jak i na zimno. Wspaniale podkreśla smak świeżych warzyw, a także ziół i przypraw. Idealnie komponuje się wszelkiego rodzaju sałatkami oraz surówkami. Na jej bazie można przygotować wiele sosów oraz marynat. Przykładem takiej aromatycznej oliwy może być śródziemnomorska Olivari. Należąca do grona najwyższej jakości oliw z pierwszego tłoczenia klasy Premium, dla krajów śródziemnomorskich stanowi uosobienie bogatej tradycji, a także wyjątkowej jakości. Jej niespotykane walory smakowe urozmaicą wiele tradycyjnych oraz nowoczesnych potraw, a dozownik pop-up zapobiega rozlewaniu się oliwy i brudzeniu butelki. Gdy dobra jakościowo oliwa znajdzie się już w naszym domu, warto wlać nieco na talerzyk, umoczyć w niej kawałek ciabaty posypanej solą, a do kieliszka wlać odrobinę wina. Oto prawdziwy smak i zapach kuchni śródziemnomorskiej tak uwielbiany przez smakoszy z całego świata.
Kuchnia śródziemnomorska pachnie pomidorami, czosnkiem, świeżymi owocami morza i oliwą z oliwek. Dania są proste, bardzo aromatyczne a jednocześnie lekkie. Hiszpańskim klasykiem jest pełne smaku gazpacho, czyli pomidorowy chłodnik z odrobiną papryki i oliwy, będący jednocześnie prawdziwą bombą witaminową. Serca turystów niezmiennie podbija również kolorowa paella z bladoróżowymi krewetkami i omułkami. Mówiąc o kuchni śródziemnomorskiej nie można pominąć jej nieodłącznego elementu, czyli malutkich przekąsek tapas, na których można spróbować wyśmienitych lokalnych serów, szynek czy kiełbas. Każdy kraj basenu Morza Śródziemnomorskiego jest znany z przynajmniej kilku charakterystycznych dań lub produktów. Najpopularniejsze greckie specjały to: feta, gyros, mousaka, sos tzatziki i moskari. Z kolei przysmaki z Włoch to głównie dania mączne, takie jak spaghetti, lasagne, pizza oraz włoskie sery (parmezan, gorgonzola, mozarella). Przy dostępności tych wszystkich produktów w polskich sklepach nie trzeba czekać na smak ulubionego dania aż do urlopu. Można przemycić te smaki do swojej kuchni już dziś.
Sałatka grecka
* 1 ogórek wężowy
* 1 czerwona cebula
* zielona papryka
* 2-3 pomidory
* czarne oliwki
* szczypiorek
* oliwa Olivari
* feta ok.200g
* oregano
* czosnek
Warzywa pokroić w kostkę, wymieszać. Ser pokroić w niewielką kostkę, wrzucić do sałatki, lekko wymieszać. Całość posypać suszonym oregano, dodać czosnku i polać kilkoma łyżkami oliwy. Wyśmienicie smakuje z świeżym pieczywem pełnoziarnistym lub ciepłą ciabattą.
Gazpacho
* 3/4 kg pomidorów
* 2 czerwone papryki
* 2 ząbki czosnku
* 300 ml bulionu drobiowego
* 4 łyżki octu winnego
* mały ogórek
* czerwona cebula
* papryczka chili
* łyżka listków bazylii
* oliw extra vigine Olivari
* sok z 1/2 cytryny
* sól, pieprz do smaku
Pomidory sparzyć, obrać. Ogórek obrać, pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z pestek, pokroić. Cebulę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa dokładnie zmiksować, dodając oliwę, ocet winny oraz bazylię. Wlać bulion i sok z cytryny, posypać posiekaną papryczką chili, przyprawić. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Dodać kilka kostek lodu. Udekorować kawałkami ogórka i papryki oraz bazylią. Można posypać grzankami.