|
Do wyboru mamy skrzydełka, piersi oraz udka. Piersi grillujemy około 10 minut z każdej strony, po tym czasie nakłuwamy mięso i sprawdzamy, czy wypływające soki są przeźroczyste – to upewni nas, że mięso jest już gotowe do jedzenia. Aby urozmaicić danie, piersi z kurczaka można podać na grillowanym plastrze ananasa, mango czy melona. Jeśli zdecydujemy się na piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą czy suszonymi pomidorami, jako dodatku do marynaty użyjmy mieszanki rozmarynu i ostrej papryki. Kompozycje ziół i przypraw, które doskonale pasują do kurczaka z grilla, szefowie kuchni Knorr zamknęli w naturalnych Przyprawach do kurczaka od Knorr – łagodnej z cytryną i koperkiem oraz pikantnej z pieprzem cayenne i rozmarynem.
Smakosze skrzydełek z kurczaka muszą pamiętać, że łatwo je spalić, dlatego na początek można je ułożyć na najwyższej półce grilla na ok. 20 minut, a dopiero potem grillować 5 minut z każdej strony, aby były chrupiące. W ostatniej fazie pieczenia można posypać skrzydełka ziarnami sezamu.
A może skusimy się na udka z kurczaka? Aby smakowały wyśmienicie, mięso należy skropić octem jabłkowym, doprawić szałwią, czosnkiem i tymiankiem, a potem grillować około 12 minut z każdej strony. Doskonałą alternatywą jest również Przyprawa do złotego kurczaka Knorr – kompozycja papryki, pomidorów, czarnego pieprzu, czosnku, cebuli, gałki muszkatołowej i cynamonu podkreśli smak mięsa drobiowego przyrządzanego na grillu. A oto szczegółowe propozycje kucharzy Knorr na kurczaka z grilla:
Skrzydełka z grilla - składniki:
skrzydełka kurczaka - 400 gramów Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka miód - 2 łyżki ketchup ognisty Hellmann's - 2 łyżki sos sojowy jasny - 2 łyżki
Umyj skrzydełka, odetnij cienkie końcówki i obgotuj we wrzącej wodzie przez 10 minut. Wymieszaj w misce miód, ketchup ognisty Hellmann’s, sos sojowy i rozkruszoną Przyprawę w mini kostkach Knorr. Odcedź skrzydełka i gorące włóż do marynaty na około 2 godziny. Grilluj zamarynowane skrzydełka (odwracając je co jakiś czas) do momentu, kiedy będą miękkie. Następnie podawaj.
Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń - składniki:
pierś z kurczaka - 600 gramów jogurt naturalny - 200 mililitrów Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 2 łyżki sok z cytryny - 3 łyżki puszka brzoskwiń - 1 sztuka
Pokrój umyte i osuszone piersi na małe kwadratowe kawałki. Wymieszaj je z jogurtem, Przyprawą Do złotego kurczaka Knorr i sokiem z cytryny. Przykryj i trzymaj w lodówce przez ok. 3 godziny. Odsącz brzoskwinie na sitku i podziel na kawałki nieco większe niż mięso. Nabijaj na szpadki na przemian kawałki kurczaka i brzoskwiń. Piecz szaszłyki na grillu, obracając je co jakiś czas.
|