|
Podczas grillowania tłuszcz się wytapia, rozluźniając włókna, między które dostają się soki mięsne – po upieczeniu mięso jest miękkie, kruche i soczyste. Wieprzowinę najlepiej kroić w plastry 1-2 centymetrowe, a podczas procesu grillowania używać przykrycia – wtedy mamy pewność, że temperatura pod przykryciem jest wszędzie taka sama, a kawałki mięsa będą gotowe w zbliżonym czasie. Dla centymetrowej grubości steka z karkówki pieczonego pod przykryciem możemy przyjąć czas grillowania od 5 do 7 minut z każdej strony. Ponadto na kilka godzin przed grillowaniem warto natrzeć mięso mieszanką przypraw: tymianku, rozmarynu, liścia laurowego, słodkiej papryki, goździków, czosnku. Jako że często trudno dobrać zioła i przyprawy w odpowiednich proporcjach, dużą pomocą okaże się naturalna Przyprawa do mięs Knorr, która może służyć także jako marynata.
Do grillowanych dań świetnym uzupełnieniem będą warzywa: z wieprzowiną znakomicie komponuje się delikatna sałata, ogórki kiszone oraz wszelkiego rodzaju sałatki ziemniaczane. Przy komponowaniu sałatek warto sięgnąć po Sosy sałatkowe Knorr, które znakomicie podkreślą ich smak.
A jakie potrawy można przyrządzić z grillowanej wieprzowiny?
Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - składniki:
karkówka - 600 gramów ząbek czosnku - 1 sztuka papryka żółta - 3 sztuki papryka czerwona - 3 sztuki papryka zielona - 3 sztuki śmietana 30% - 250 mililitrów papryczka chilli - 1 sztuka tymianek - 1 pęczek Przyprawa do karkówki Knorr - 1 łyżka sos chilli - 4 łyżki oliwa - 4 łyżki masło - 1 łyżka
Szaszłyki wieprzowe z cukinią - składniki:
mięso wieprzowe pokrojone w kostkę - 30 dekagramów cukinie pokrojone w grube plastry - 2 sztuki Pomidorki cherry - 20 dekagramów Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr zioła prowansalskie - 1 łyżka olej - 3 łyżki
|