|
Polacy kochają grillować. Ma to związek nie tylko z walorami smakowymi, lecz także z całą kulturą grillowania.
Co sprawia, że z utęsknieniem czekamy na pierwsze słoneczne dni, aby móc rozpocząć sezon grillowy? Przede wszystkim, jedzenie na świeżym powietrzu zawsze smakuje lepiej, jest to znakomita alternatywa dla codziennego pichcenia w dusznej kuchni. Poza tym, grillowanie to doskonała okazja, aby wypocząć na łonie natury w towarzystwie rodziny i znajomych. Nie zapomnijmy, że dania z grilla nie tylko są bardzo smaczne, ale także o wiele mniej kaloryczne i zdrowsze, więc jak tu nie kochać grilla!?
Nie tylko kiełbasą Polak żyje, czyli trendy w grillowaniu
Jak w każdej dziedzinie, również w grillowaniu zmieniają się trendy. Coraz częściej w naszym grillowym menu oprócz kiełbasy i karkówki znajduje się miejsce na bardziej wyszukane potrawy oraz dodatki, które podkreślają smak dań z grilla.
- Polacy coraz częściej sięgają po przekąski warzywne przy okazji pikników i spotkań przy grillu. Zwłaszcza takie produkty jak oliwki, kapary czy suszone pomidory smakują wybornie w połączeniu z nowalijkami. Natomiast czosnki i cebulki marynowane są doskonałym i prostym do podania dodatkiem do potraw mięsnych. Niewątpliwie czynią je bardziej wykwintnymi, atrakcyjniej wyglądającymi na stole i podkreślają ich smak. Warto wykorzystać również oleje z naszych słoiczków, pełne aromatycznych przypraw sprawdzą się idealnie jako marynata do mięs lub dressing do sałatek – radzi Katarzyna Milc, product manager marki OLE!
OLE! oferuje konsumentom inspiracje na warzywne przekąski, które są idealnym dodatkiem do potraw z grilla
Przygotowując dania na grilla coraz częściej wybieramy wyszukane gatunki mięs. Na ruszcie pojawia się oprócz ukochanej wieprzowiny, także wołowina, a nawet baranina. Mięso należy dużo wcześniej zamarynować w olejowej zalewie z dużą ilością przypraw, będzie wtedy kruche, soczyste i pełne wyrazistego smaku. Z delikatniejszych mięs na pewno triumfy święci kurczak oraz ryby. Najpopularniejszą rybą na grilla jest pstrąg oraz łosoś, świetnie smakują z dodatkiem czosnku, przypraw i cytryny. Kolejnym przysmakiem grillowym, który ma coraz większą rzeszę fanów są owoce morza, w tej kategorii wygrywają zdecydowanie krewetki. Chętnie także poszerzamy repertuar grillowych dań o warzywa, dlatego na naszej uczcie grillowej nie powinno zabraknąć aromatycznych sałatek.
- W okresie grillowym chętnie kupujemy oliwki – idealnie komponują się one z sałatkami, które są nieodzownym elementem każdego grilla. Zachęcam również do dodania suszonych pomidorów do sałatek – ich wyjątkowy, charakterystyczny aromat na pewno podkreśli smak świeżych warzyw, podobnie jak delikatne pieczarki marynowane – radzi Katarzyna Milc z OLE! - Dzięki wspólnie przygotowanej z marką Knorr promocji, można te warzywne przysmaki kupić wraz z gratisowymi saszetkami sosów sałatkowych Knorr. Te sałatkowe duety sprawią, że w łatwy sposób przygotujemy smaczne, lekkie i pożywne sałatki w sam raz na grilla – dodaje Katarzyna Milc.
Jak widać coraz częściej przygotowany przez nas grill to prawdziwa uczta pełna nowych smaków i aromatów, często pochodzących z różnych zakątków świata.
- Jest to niewątpliwie oznaka zmian w preferencjach konsumentów – jesteśmy coraz bardziej otwarci kulinarnie, lubimy nowości, poznajemy kuchnie świata – szczególnie kuchnię śródziemnomorską – mówi Katarzyna Milc z OLE!
Źródłem inspiracji są oczywiście zagraniczne podróże, ale także programy, serwisy oraz blogi kulinarne, których jest coraz więcej, i które zyskują ogromną popularność. Również sami producenci artykułów spożywczych wychodzą naprzeciw konsumentom i przygotowują specjalne serwisy pełne inspirujących przepisów.
Beztrosko i zdrowo
Niewątpliwie grillowanie to przyjemność sama w sobie. Nie ma chyba lepszego połączenia niż relaks na świeżym powietrzy oraz pyszne i zdrowe jedzenie. Pyszne na pewno, ale co zrobić, aby było zdrowe? Przede wszystkim należy zastosować się do kilku prostych zasad.
Nie zapominajmy o aluminiowych tackach. Dzięki nim tłuszcz z mięsa nie będzie kapał na żar, co powoduje wydzielanie się szkodliwych substancji
Za każdym razem, gdy dotykamy surowego mięsa pamiętajmy o dokładnym umyciu rąk. Nie zapomnijmy umyć także mięsa,
Jeżeli w trakcie pieczenia musimy dorzucić węgiel, należy najpierw zdjąć potrawy z rusztu i położyć je z powrotem dopiero, gdy znów się rozżarzy
Zawsze sprawdzajmy, czy mięso jest już upieczone. Posłuży nam do tego patyczek od szaszłyków. Jeśli po nakłuciu z mięsa wycieka przezroczysty sos, oznacza to, że mięso jest już gotowe.
Przestrzegając zasad zdrowego grillowania, wzbogacając potrawy w składniki odżywcze i poszerzając grillowe menu o nowe, ciekawe dodatki, staniemy się prawdziwymi mistrzami w tej sztuce. Dzięki temu spędzanie czasu przy grillu stanie się jeszcze przyjemniejsze i chętniej będziemy wracać do niego pamięcią w chłodne dni. Obudźmy więc nasze grille do życia i bawmy się dobrze, smacznie i zdrowo.
|