w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Grillowanie - to lubię!
data publikacji: 20-05-2013 r.
Zwyczaj grillowania gości w naszym kraju stosunkowo od niedawna, jednak zdążył już zyskać ogromną popularność i można zaryzykować stwierdzenie, że grillowanie stało się nieoficjalnym sportem narodowym.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Polacy kochają grillować. Ma to związek nie tylko z walorami smakowymi, lecz także z całą kulturą grillowania.

Co sprawia, że z utęsknieniem czekamy na pierwsze słoneczne dni, aby móc rozpocząć sezon grillowy? Przede wszystkim, jedzenie na świeżym powietrzu zawsze smakuje lepiej, jest to znakomita alternatywa dla codziennego pichcenia w dusznej kuchni. Poza tym, grillowanie to doskonała okazja, aby wypocząć na łonie natury w towarzystwie rodziny i znajomych. Nie zapomnijmy, że dania z grilla nie tylko są bardzo smaczne, ale także o wiele mniej kaloryczne i zdrowsze, więc jak tu nie kochać grilla!?

Nie tylko kiełbasą Polak żyje, czyli trendy w grillowaniu
Jak w każdej dziedzinie, również w grillowaniu zmieniają się trendy. Coraz częściej w naszym grillowym menu oprócz kiełbasy i karkówki znajduje się miejsce na bardziej wyszukane potrawy oraz dodatki, które podkreślają smak dań z grilla.

- Polacy coraz częściej sięgają po przekąski warzywne przy okazji pikników i spotkań przy grillu. Zwłaszcza takie produkty jak oliwki, kapary czy suszone pomidory smakują wybornie w połączeniu z nowalijkami. Natomiast czosnki i cebulki marynowane są doskonałym i prostym do podania dodatkiem do potraw mięsnych. Niewątpliwie czynią je bardziej wykwintnymi, atrakcyjniej wyglądającymi na stole i podkreślają ich smak. Warto wykorzystać również oleje z naszych słoiczków, pełne aromatycznych przypraw sprawdzą się idealnie jako marynata do mięs lub dressing do sałatek – radzi Katarzyna Milc, product manager marki OLE!

OLE! oferuje konsumentom inspiracje na warzywne przekąski, które są idealnym dodatkiem do potraw z grilla

Przygotowując dania na grilla coraz częściej wybieramy wyszukane gatunki mięs. Na ruszcie pojawia się oprócz ukochanej wieprzowiny, także wołowina, a nawet baranina. Mięso należy dużo wcześniej zamarynować w olejowej zalewie z dużą ilością przypraw, będzie wtedy kruche, soczyste i pełne wyrazistego smaku. Z delikatniejszych mięs na pewno triumfy święci kurczak oraz ryby. Najpopularniejszą rybą na grilla jest pstrąg oraz łosoś, świetnie smakują z dodatkiem czosnku, przypraw i cytryny. Kolejnym przysmakiem grillowym, który ma coraz większą rzeszę fanów są owoce morza, w tej kategorii wygrywają zdecydowanie krewetki. Chętnie także poszerzamy repertuar grillowych dań o warzywa, dlatego na naszej uczcie grillowej nie powinno zabraknąć aromatycznych sałatek.

- W okresie grillowym chętnie kupujemy oliwki – idealnie komponują się one z sałatkami, które są nieodzownym elementem każdego grilla. Zachęcam również do dodania suszonych pomidorów do sałatek – ich wyjątkowy, charakterystyczny aromat na pewno podkreśli smak świeżych warzyw, podobnie jak delikatne pieczarki marynowane – radzi Katarzyna Milc z OLE! - Dzięki wspólnie przygotowanej z marką Knorr promocji, można te warzywne przysmaki kupić wraz z gratisowymi saszetkami sosów sałatkowych Knorr. Te sałatkowe duety sprawią, że w łatwy sposób przygotujemy smaczne, lekkie i pożywne sałatki w sam raz na grilla – dodaje Katarzyna Milc.

Jak widać coraz częściej przygotowany przez nas grill to prawdziwa uczta pełna nowych smaków i aromatów, często pochodzących z różnych zakątków świata.

- Jest to niewątpliwie oznaka zmian w preferencjach konsumentów – jesteśmy coraz bardziej otwarci kulinarnie, lubimy nowości, poznajemy kuchnie świata – szczególnie kuchnię śródziemnomorską – mówi Katarzyna Milc z OLE!

Źródłem inspiracji są oczywiście zagraniczne podróże, ale także programy, serwisy oraz blogi kulinarne, których jest coraz więcej, i które zyskują ogromną popularność. Również sami producenci artykułów spożywczych wychodzą naprzeciw konsumentom i przygotowują specjalne serwisy pełne inspirujących przepisów.

Beztrosko i zdrowo

Niewątpliwie grillowanie to przyjemność sama w sobie. Nie ma chyba lepszego połączenia niż relaks na świeżym powietrzy oraz pyszne i zdrowe jedzenie. Pyszne na pewno, ale co zrobić, aby było zdrowe? Przede wszystkim należy zastosować się do kilku prostych zasad.
Nie zapominajmy o aluminiowych tackach. Dzięki nim tłuszcz z mięsa nie będzie kapał na żar, co powoduje wydzielanie się szkodliwych substancji

Za każdym razem, gdy dotykamy surowego mięsa pamiętajmy o dokładnym umyciu rąk. Nie zapomnijmy umyć także mięsa,
Jeżeli w trakcie pieczenia musimy dorzucić węgiel, należy najpierw zdjąć potrawy z rusztu i położyć je z powrotem dopiero, gdy znów się rozżarzy

Zawsze sprawdzajmy, czy mięso jest już upieczone. Posłuży nam do tego patyczek od szaszłyków. Jeśli po nakłuciu z mięsa wycieka przezroczysty sos, oznacza to, że mięso jest już gotowe.

Przestrzegając zasad zdrowego grillowania, wzbogacając potrawy w składniki odżywcze i poszerzając grillowe menu o nowe, ciekawe dodatki, staniemy się prawdziwymi mistrzami w tej sztuce. Dzięki temu spędzanie czasu przy grillu stanie się jeszcze przyjemniejsze i chętniej będziemy wracać do niego pamięcią w chłodne dni. Obudźmy więc nasze grille do życia i bawmy się dobrze, smacznie i zdrowo.

autor: / źódło: / opracowanie:
Okechamp S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Grillowanie - to lubię!



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB