|
Składniki:
500g łopatki wołowej
1 jajko
Sól, pieprz
TABASCO® Garlic
Kilka średnich pieczarek
200g sera lazur
Kilka liści ulubionej sałaty
1 czerwona cebula
Kilka łyżek musztardy
Kilka łyżek majonezu
Tłuszcz do smażenia
4 bułki
Łopatkę zmielić. Dodać do niej jajko, przyprawić solą, pieprzem i sosem TABASCO®. Całość krótko wymieszać, uformować 4 równe kotlety. Usmażyć je na dobrze rozgrzanej niewielkiej ilości tłuszczu lub upiec na grillu. Kotleta nie należy wysmażać mocno, środek powinien zostać lekko różowy. Pieczarki pokroić w plastry i delikatnie zrumienić je na patelni. Bułki przekroić i opiec w piekarniku lub tosterze. Majonez wymieszać z musztardą i posmarować wewnętrzne strony bułek. Na dolną cześć bułki ułożyć kawałek sera lazur i kotleta. Następnie ułożyć smażone pieczarki cebulę pokrojoną w pióra i sałatę. Wszystko przykryć górną częścią podpieczonej bułki.
|