|
Tłuszcz może być zdrowy
Sposobem na walkę z zagrożeniami niesionymi przez niektóre tłuszcze może być przede wszystkim ich odpowiedni dobór w naszej kuchni. Jednak dla osób dbających o zdrowie prawdziwym odkryciem powinien być olej z pestek winogron. Pestki winogron, z których jest tłoczony, to prawdziwe kapsułki zdrowia.
Dzięki niezwykle niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, przy jednocześnie bardzo wysokim poziomie tłuszczów wielonienasyconych, olej z pestek winogron jest jedynym w swoim rodzaju naturalnym lekiem przeciwko miażdżycy i chorobom serca. Z kolei wysoka zawartość kwasu linolowego, jaką może się poszczycić olej z pestek winogron, prowadzi do obniżania poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Kwas ten, niezwykle ważny dla ludzkiego organizmu, nie jest produkowany przez organizm człowieka. Tymczasem pełni on rolę naturalnego "transportera" tłuszczów nasyconych, dzięki któremu są one przenoszone w miejsca odpowiednie do ich magazynowania, a więc usuwane z żył (gdzie powodują powstawanie zatorów). Jego źródłem mogą być jedynie pokarmy i dlatego tak ważne jest dostarczenie organizmowi dostatecznej ilości produktów bogatych w kwas linolowy.
Olej z pestek winogron spośród wszystkich znanych tłuszczów zawiera najwięcej kwasu linolowego. Jednak obniżanie poziomu "złego" cholesterolu i uzupełnianie zapasów "dobrego" oraz ochrona przed chorobami serca - to nie jedyne pozytywne działania tego naturalnego leku. Olej z pestek winogron jest także (a może nawet przede wszystkim) niezwykle bogatym źródłem witaminy E. Ten składnik kremów odmładzających, czy popularnych kapsułek witaminowych, reklamowanych jako warunek utrzymania młodości i pięknego wyglądu skóry, jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy.
|