|
W przeciwieństwie do wielu bardzo zdrowych produktów, które jednak mało komu smakują, olej z pestek winogron ma szansę zachwycić swoimi właściwościami nie tylko dietetyka, ale i kucharza. Nadaje się wyśmienicie do sałatek, do smażenia, pieczenia i gotowania. Jego podstawową zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku składników potraw - potrawy usmażone na oleju z pestek winogron nie przejdą obcym aromatem, nie zmienią swoich subtelnych nut smakowych i zapachowych, a przede wszystkim nie będą miały irytującego tłustego posmaku. Jednocześnie olej z pestek winogron jest produktem niezwykle ekonomicznym. W porównaniu do innych olejów, olej z pestek winogron ma też jedną z najwyższych temperaturę dymienia i zapłonu. Temperatura ta wynosi ok. 251 C. Temperatura idealna do smażenia na oleju z pestek winogron to 180 C - uwaga, dania, które spróbujemy usmażyć w takiej temperaturze na oliwie z oliwek zapłoną żywym ogniem! Tempera tura tężenia dla oleju z pestek winogron wynosi -18 C.
Dla osób, którym leży na sercu dobro środowiska, ważną informacją będzie na pewno to, że olej z pestek winogron jest produktem nie tylko całkowicie naturalnym, ale i ekologicznym. Powstaje najczęściej z pestek winogron pozostałych po wyciśnięciu z nich soku, z którego wytwarza się wino. Proces tłoczenia tego oleju nie wymaga skomplikowanych urządzeń, zaś poddawane mu owoce nie muszą być udoskonalane ręką człowieka (np. poprzez manipulacje genetyczne).
Zainwestuj w siebie, zadbaj o serce, zdrową, elastyczną i młodo wyglądającą skórę, a jednocześnie ciesz się doskonałymi walorami kulinarnymi oleju z pestek winogron.
|