włączyć ich w przygotowania domowego Kinder Balu. Miksowanie śmietany czy dekorowanie babeczek może być świetną zabawą. Kuchenne eksperymenty z kolorami i smakami pobudzają dziecięcą wyobraźnię i rozwijają samodzielność. Z myślą o małych smakoszach marka Gellwe proponuje 5 szybkich i łatwych w wykonaniu deserów, które można przygotować razem z dziećmi.
1. Truskawkowa galaretka z bitą śmietaną Śnieżka Gellwe
Przygotuj:
Galaretkę o smaku truskawkowym Gellwe
Bitą śmietanę Śnieżkę Gellwe
200 ml zimnego mleka
Truskawki
Sposób przygotowania:
Najpierw wspólnie z dziećmi przygotuj owoce. Świeże truskawki dokładnie opłucz, odszypułkuj i przekrój na połówki, a następnie ułóż w pucharkach. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie galaretki w 500 ml gorącej wody. Gdy galaretka ostygnie zalej nią uprzednio przygotowane owoce, i zostaw w chłodnym miejscu do pełnego zastygnięcia. Na chwilę przed podaniem deseru przygotuj bitą śmietanę. W tym celu, do wysokiego naczynia wlej 200 ml zimnego mleka, następnie wsyp bitą śmietanę Śnieżkę i ubijaj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Tak przygotowaną masą udekoruj galaretkę, dodając również kilka truskawek.
2. Kisiel owocowy
Przygotuj:
Kisiel Gellwe Słodki Kubek z kawałkami owoców lub Słodki Kubek FRUGO z kawałkami owoców w różnych smakach
Bitą śmietanę Śnieżkę Gellwe
Kakao Królewskie Gellwe
Wybrane owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj pucharki, w których podane zostaną desery. Zanurz naczynia w zimnej wodzie tak, aby móc obtoczyć brzeg pucharków w cukrze. Aby przygotować jeden kisiel wlej do kubka ok. 175 ml (ok. ¾ kubka) wrzącej wody, następnie wsyp zawartość jednej torebki Kisiel Gellwe Słodki Kubek i mieszaj, do uzyskania pożądanej konsystencji przez ok. 1 minutę. Odstaw kisiel do przestygnięcia, i przełóż do uprzednio przygotowanych pucharków. Na chwilę przed podaniem deseru przygotuj bitą śmietanę. W tym celu, do wysokiego naczynia wlej 200 ml zimnego mleka, następnie wsyp bitą śmietanę Śnieżkę i ubijaj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Udekoruj pucharki masą śmietanową i wybranymi owocami sezonowymi. Wielbiciele czekoladowych dodatków mogą również posypać białą masę Kakao Królewskim.
3. Bajkowe Babeczki Gellwe na licencji Disney
Przygotuj:
Wybrane Babeczki Gellwe na licencji Disney - Babeczki Wróżki z tęczowymi kremami, Babeczki Księżniczki z perełkami księżniczek, Babeczki Auta z czekoladowymi kamykami
2 jajka
100 ml oleju (ok. 10 łyżek)
75 ml wody (ok. 8 łyżek)
100-150 ml mleka do sporządzenia kremu (w zależności od wybranego rodzaju Babeczek)
Sposób przygotowania:
Przed przystąpieniem do wyrobienia mieszanki do pieczenia babeczek rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu!), a na blasze ustaw papierowe foremki. Mieszankę do pieczenia babeczek wsyp do miski i mieszaj za pomocą miksera z 2 jajkami, 100 ml oleju oraz 75 ml wody do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto równomiernie przełóż do ułożonych na blasze foremek i natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 16-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw babeczki do wystygnięcia. Oczekując na rozpoczęcie dekorowania babeczek, dziecko może pokolorować malowankę dołączoną do zestawu. Ostygnięte babeczki ozdób kolorowymi kremami. Aby przyrządzić krem, do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzone mleko, wsyp zawartość saszetki i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 2-3 minuty do uzyskania pożądanej konsystencji. Za pomocą kolorowych posypek, chrupiących perełek i wielobarwnych polew, mali cukiernicy mogą udekorować babeczki według własnych pomysłów i fantazji. Inspiracją będą z pewnością popularne postaci z bajek Disneya: Księżniczki, Wróżki i Auta, znajdujące się na opakowaniach produktów.
4. Sernik na zimno z owocami i galaretką
Przygotuj:
1 opakowanie sernika na zimno Gellwe
2 serki homogenizowane waniliowe
500 ml schłodzonego mleka
Opakowanie biszkoptów (ok. 120g)
Galaretkę truskawkową Gellwe (lub inną, ulubioną galaretkę Gellwe)
1 szklankę jagód (lub innych sezonowych owoców np. malin czy brzoskwiń)
1 szklankę truskawek (lub innych sezonowych owoców np. malin czy brzoskwiń)
Bitą śmietanę Śnieżkę Gellwe
Sposób przygotowania:
Na samym początku dokładnie umyj i oczyść z szypułek wybrane owoce. By w kolejnych krokach ułatwić zadanie przygotuj zawczasu również tortownicę, wykładając ją biszkoptami tworzącymi spód ciasta. Aby przygotować masę sernika, do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko i wsyp zawartość opakowania z sernikiem na zimno Gellwe. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 2-3 minuty. Gdy uzyskasz pożądaną, jednolitą masę, do naczynia dodaj wybrane owoce sezonowe (pamiętaj, aby pozostawić część do późniejszej dekoracji) i delikatnie wymieszaj łyżką. Tak przygotowaną masę przełóż do wyłożonej biszkoptami tortownicy. Całość udekoruj świeżymi owocami i odstaw na ok. 15 – 20 minut do lodówki, aby masa delikatnie zastygła. Rozpuść galaretkę truskawkową Gellwe w 500 ml gorącej wody. Gdy galaretka ostygnie polej nią sernik. Ponownie ostaw całość do zastygnięcia galaretki. Przed podaniem można dodatkowo udekorować nasz deser Bitą Śmietaną Śnieżką Gellwe.
5. Koktajl mocno wiśniowy
Przygotuj:
Budyń śmietankowy Gellwe
1 litr mleka
Cukier (ok. 4 łyżek)
Sok wiśniowy (ok. 4 łyżki)
Wiśnie drylowane (ok. 1 szklankę)
Cukier Puder Gellwe
Polewę mleczną twardą Gellwe
Bitą śmietanę Śnieżkę Gellwe
Sposób przygotowania:
Z podwójnej ilości mleka i cukru niż to jest podane na opakowaniu, a więc z 1 litra mleka oraz 4 łyczek cukru, przygotuj rzadki budyń śmietankowy Gellwe i odstaw go do wystygnięcia. W małym garnku wymieszaj wydrylowane wiśnie z cukrem pudrem i sokiem wiśniowym oraz podgrzej aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowane wiśnie pozostaw do wystygnięcia. Obie wystudzone masy połącz i delikatnie wymieszaj. Przelej do wysokich, koktajlowych szklanek. Deser ozdób bitą śmietaną Śnieżką oraz startą na „grubym oczku” tarki polewą mleczną twardą Gellwe.