|
Obniżenie ciśnienia jest prawdopodobnie efektem działanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz sezaminy - związku z grupy lignanów. Lignany nie tylko obniżają ciśnienie ale jak wykazały badania na gryzoniach hamują syntezę i wchłanianie złego cholesterolu w organizmie.
Przyprawiać czy smażyć?
W kuchni można go stosować jako dodatek do najróżniejszych potraw z ryżu, kasz, makaronu, drobiu, ryb, a także jako dodatek do sałatek i marynat. Wspaniale podkreśla smak i aromat, a jako główny składnik sosów nadaje im aksamitną konsystencję i podnosi wartość odżywczą. Można na nim smażyć, ale nie zbyt długo. W wyniku długiego smażenia i pogrzania go do zbyt wysokiej temperatury traci swój niepowtarzalny aromat.
Ciekawostką jest stosowanie oleju sezamowego do masaży terapeutycznych i jako substytut kremów kosmetycznych, co daje rewelacyjne efekty pielęgnacyjne skóry.
|