|
na każdą z tych okazji i jeszcze na wiele innych zapiekanka będzie idealnym pomysłem. Oto nieco bardziej wyrafinowana wersja tego smacznego dania - zapiekanka z tuńczykiem i cebulą, którą przyrządzić można dosłownie w kilka chwil. Brzmi prosto ? oto chodzi! Jednak efekt końcowy zachwyci nawet wybrednych smakoszy!
Składniki na 4 osoby:
5 średnie czerwone cebule
2 puszki tuńczyka Callipo 160 g oliwie z oliwek
2 duże pomidory
8 kromek pieczywa tostowego (miękkiego)
4 łyżki startego parmezanu
8 plasterków mozzarelli
sól, oregano
oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
biały ocet winny Ponti
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy ją w cienkie piórka, a następnie przepłukujemy w wodzie z solą, a także w occie winnym. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, a pieczywo tostowe miksujemy wraz z dwiema łyżkami parmezanu. Bierzemy naczynie żaroodporne i posypujemy je zmielonym pieczywem, po czym układamy na dnie warstwę cebuli, pomidorów, przyprawionych solą i oregano, następnie warstwę tuńczyka Callipo i plastry mozarelli. Całość ponownie posypujemy startym pieczywem, układamy na nim cebulę, plastry pomidorów oraz resztę rozdrobnionych tostów. Na koniec posypujemy wszystko dwiema łyżkami parmezanu i kropimy oliwą z oliwek, po czym przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy naczynie do piekarnika pieczemy w temperaturze 200oC przez około 35 minut, po czym włączamy termoobieg i zdejmujemy folię tak, by wierzchnia warstwa się zarumieniła. Całość posypać można zieloną pietruszką lub skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Smacznego!
|