|
Według badań, w Polsce, w ciągu ostatnich 20 lat, ponad trzykrotnie wzrosła liczba dzieci cierpiących na tę przypadłość. Złe nawyki żywieniowe, brak ruchu i dostępne na wyciągnięcie ręki słodycze sprawiają, że nasze pociechy tyją. W przyszłości może to doprowadzić do problemów z trwałą nadwagą w wieku dorosłym, problemów zdrowotnych, ale także psychospołecznych problemów adaptacyjnych. W obliczu tak poważnego problemu, firma Hoop Polska wprowadza na rynek nowość - Jupika dla dzieci i młodzieży słodzonego stewią.
Jupik ze stewią
Biorąc pod uwagę wszystkie argumenty przemawiające za użyciem stewii w napojach dedykowanych dzieciom i młodzieży, firma Hoop wprowadza na rynek odmienionego Jupika - jest to pierwszy taki produkt dla dzieci w Polsce, jego kaloryczność, dzięki zastosowaniu ekstraktu ze stewii, została obniżona o ponad 40%.
Czym jest stewia?
Stewia to roślina pochodząca z Brazylii i Paragwaju, obecnie uprawiana również w wielu innych rejonach świata. Charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością oraz zdolnością do obniżania ciśnienia krwi. Stewia jest od wielu lat używana w Chinach, w Stanach Zjednoczonych została dopuszczona do sprzedaży w 2008 roku, a w Europie pojawiła się w 2011 roku. W swoim rodzimym środowisku, od wieków jest używana przez Indian Guarani do słodzenia herbat, mikstur leczniczych oraz pielęgnacji ciała. Była nazywana przez nich "KAA-HE-E" czyli "słodkie zioło".
Oprócz zastosowania jako substancja słodząca, stewii przypisuje się również właściwości przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Stewia zawiera witaminy (kwas foliowy, witamina C), składniki mineralne (wapń, potas, magnez, żelazo) oraz silne przeciwutleniacze (związki fenolowe), mające zdolność neutralizowania wolnych rodników.
Jest ona powszechnie stosowana jako suplement w żywieniu ludzi chorych. Stosuje się ją pomocniczo przy diecie cukrzycowej (w porównaniu do posiłku słodzonego sacharozą lub aspartamem, wykazuje istotnie niższe stężenie insuliny we krwi), przy dietoterapii chorych z podwyższonym ciśnieniem krwi, profilaktyce próchnicy (nie stanowi pożywki dla bakterii; jest stosowana przy produkcji past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej), oraz oczywiście jako zamiennik cukru i innych substancji słodzących w leczeniu osób pragnących zredukować masę ciała.
Zawartość stewiozydu (czyli substancji odpowiedzialnej za słodki smak) w roślinie to około 10 %, przy czym jest on około 300 razy słodszy niż tradycyjny biały cukier. Stewia jest stabilna w szerokim zakresie pH (może być stosowana do kwaśnych potraw), oraz termicznie do około 180 stopni C (może być używana do pieczenia i gotowania).
|