W polskiej kulturze Święta Wielkanocne odgrywają bardzo ważną rolę. Świąteczne śniadanie ma w sobie głęboką symbolikę. Mowa tu przede wszystkim o jajku – symbolu życia, zwycięstwa nad śmiercią. Wśród tradycyjnych wypieków wielkanocnych prym wiodą różnego rodzaju babki oraz mazurki, które są dumą i ozdobą każdego Wielkanocnego stołu.
Dawniej w czasie postu zakazane było spożywanie jaj. Można było zjeść je dopiero podczas Wielkanocy. Głównym składnikiem świątecznego koszyczka są właśnie jajka, bez których nie da się skomponować świątecznego menu. Świąteczne przygotowania ułatwi nam
krajalnica do jajek Fiskars Functional Form, która w mgnieniu oka pokroi w plastry jajko ugotowane na twardo. Ostrza, wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, zapewniają perfekcyjnie równe plastry. Krajalnica jest poręczna i łatwa w użyciu.
Według tradycji świąteczne wypieki należy przygotowywać w Wielką Sobotę. Wielkanocne ciasto – mazurek, jada się przeważnie tylko raz w roku. Mimo, iż mówi się o mazurkach, że są tradycyjnym polskim wypiekiem, to w rzeczywistości smakołyk ten przywędrował do naszego kraju z Turcji, natomiast w polskiej kulturze zakorzenił się dopiero w XVII wieku. Niezastąpiony w przygotowywaniu świątecznych wypieków będzie wygodny w użyciu, lekki,
metalowy wałek do ciasta Fiskars. Jest on pokryty nieprzywieralną do powierzchni ciasta powłoką. Akcesorium gwarantuje szybkie, łatwe i przyjemne przyrządzanie różnego rodzaju słodkości. Ergonomiczna konstrukcja uchwytów zapewnia wygodę podczas pracy.
Na polskich stołach w czasie Wielkanocy musiał być świeżo utarty chrzan - stary, ludowy symbol siły i fizycznej krzepy. Podawało się go ze słodką śmietaną, zakwaszoną jednocześnie cytryną albo z tartymi buraczkami, jako tzw. ćwikłę. Przed przygotowywaniem chrzanu warto zaopatrzyć się w dobrą
tarkę Fiskars. W kuchennym portfolio Fiskars znajdują się tarki składane z małymi lub dużymi oczkami. Akcesoria te nadają się zarówno do owoców, warzyw jak i serów. Możliwość złożenia tarki pozwala dobrać odpowiednią dla użytkownika pozycję pracy. Po złożeniu tarka zajmuje mało miejsca, co ułatwia jej przechowywanie.
Masz ochotę na samodzielnie upieczony chleb z jabłkami, ziemniakami i rozmarynem, kaszą manną, czosnkowy czy z serem roquefort i orzechami włoskimi, zaglądnij do książki
"Pieczenie chleba krok po kroku" Dan Lepard, Richard Whittington Wydawnictwo RM! Dowiesz się z niej, jak tradycyjnymi metodami i z wykorzystaniem najlepszych składników upiec wiejskie pieczywo na zakwasie, klasyczne francuskie bagietki, włoską focaccię, pikantne bochenki z przyprawami i kuszące słodkie bułeczki. Wszystkie techniki i etapy prac (od robienia zakwasu, wyrabiania ciasta aż po kształtowanie bochenków, bułek i rogali) dokładnie opisano i zilustrowano. Kolorowe fotografie pieczywa świeżo wyjętego z piekarnika zachęcają do tego, by natychmiast zabrać się do pieczenia!
Subtelność, romantyzm, elegancja – tak najkrócej można opisać koronki frywolitkowe. Ich głównymi elementami są różnej wielkości kółeczka, łuczki oraz pikotki wykonywane metodą wiązania węzełków za pomocą czółenek. Z kilku prostych splotów można stworzyć prawdziwe arcydzieła. Samodzielnie zrobiona frywolitkowa na jajku będzie prawdziwą ozdobą. Książka
Wydawnictwa RM "Frywolitki" Agnieszki Bojrakowskiej-Przeniosło adresowana jest zarówno do tych, którzy chcą się nauczyć robienia frywolitek, jak i tych, którzy pierwsze kroki mają już za sobą, ale szukają interesujących pomysłów i inspiracji. Wszystkie projekty opisano i sfotografowano krok po kroku tak, by każdy mógł je wykonać. Pomocne będą również schematy wykonania poszczególnych koronek.
W jaki sposób należy jeść chleb serwowany przed posiłkiem? Do czego służą poszczególne sztućce? Co zrobić z serwetką, kiedy wstajemy od stołu? Jak zachować się przy Wielkanocnym stole podpowie nam książka
Wydawnictwa RM "Dobre maniery przy stole" Ute Witt! Dzięki tej książce poznasz podstawowe zasady zachowania się przy stole, których stosowanie obowiązuje zarówno na przyjęciach służbowych, jak i prywatnych. Dowiesz się z niej, jak zdjąć skórę z ryby lub wyciągnąć krewetkę z pancerza; kto reguluje rachunek i kiedy można sięgnąć po sztućce ułożone na górze nakrycia.
Stwórz niepowtarzalną kartkę świąteczną z Fotolią. Święta Wielkanocne to jeden z niewielu momentów roku, kiedy Polacy wysyłają sobie życzenia na specjalnych, świątecznych kartkach. Dlatego też warto – przy niewielkim nakładzie czasu i kosztów – samodzielnie wykonać specjalną kartkę świąteczną. Z pomocą przyjdzie nam
Fotolia, gdzie znajdziemy miliony wielkanocnych zdjęć i grafik, w niskich cenach. Zdjęcie na stronie głównej portalu - Kuleczka/Fotolia.com