|
Herbatę pije się na całym świecie, jednak w poszczególnych krajach wykształciły się swoiste rytuały jej parzenia i picia. W Chinach, przygotowuje się ją w miseczce zwanej haiwan. W dalszym ciągu funkcjonuje tam także przesąd, zgodnie, z którym nie powinno się pić zimnej herbaty. Popularne chińskie przysłowie mówi: „Herbata, która czeka na gościa, staje się jego śmiercią”. W Wielkiej Brytanii do dziś urządza się tak zwane „Five o’clock”, czyli towarzyskie spotkania, o piątej po południu, podczas których zawsze pije się herbatę. Japończycy do tej pory ogromne znaczenie przywiązują do tradycyjnej ceremonii picia herbaty, mającej bardzo wzniosły, uroczysty charakter.
W dzisiejszych czasach wszystkie te rytuały powoli zaczynają zanikać. Styl życia ludzi się zmienia, zmianie ulegają także ich zwyczaje. Nikt już nie ma czasu na podniosłe rytuały i ceremonie, priorytetem staje się ilość czasu potrzebnego do przygotowania napojów czy potraw. W związku z tym ogromnie wzrosło spożycie herbaty ekspresowej, której zaletą jest przede wszystkim szybkość jej przygotowania.
Dla wszystkich osób ceniących walory herbat liściastych i zainteresowanych tradycyjnym sposobem ich parzenia firma Zas–Pol poleca serię wysokogatunkowych czarnych herbat liściastych. Badania dowodzą, że czarna herbata charakteryzuje się wieloma walorami zdrowotnymi, między innymi pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu poprzez pobudzenie pracy nerek oraz wpływa na pracę wątroby. Dzięki niej zwiększa się koncentracja, pobudza ona także do działania nasz umysł, wyostrza zmysł zapachu i smaku. Czarne herbaty liściaste Zas są importowane z najbardziej cenionych regionów upraw – Assam, Yunnan, Madras, Ceylon. Wśród nich każdy z miłośnik tego napoju znajdzie coś dla siebie.
|