|
Gorące, odżywcze zupy i ciepłe dania z lekkimi sosami można przyrządzić wyjątkowo łatwo z Jogurtem Śmietankowym Campina. A na deser zdrowa porcja wapnia – naleśniki z domowym jogurtem kawowym.
Ciepły sposób bycia
Na dworze hula wiatr, siąpi deszcz, a Ty na samą myśl o zbliżającej się zimie masz gęsią skórkę? Przygotuj gorącą, odżywczą zupę, a przyjemne, parujące ciepło wprawi Cię w dobry humor. Polecamy jogurtową zupę z zielonym groszkiem. To doskonała propozycja obiadowa.
Jedną cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj. Lekko podsmaż na łyżce oleju (nie rumieniąc). Zalej czteroma szklankami bulionu warzywnego z kostki, chwilę pogotuj. 20 dag zielonego groszku w ziarnach i 15 dag zielonego groszku w strączkach dokładnie opłucz. Ze strączków odetnij końce i usuń włókna. Pokrój na grube kawałki. Razem z ziarnami wrzuć do zupy. Gotuj 15 minut. 30 dag ziemniaków obierz, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do zupy. Gotuj aż zrobią się miękkie. Zupę połącz ze 150 ml Jogurtu Śmietankowego Campina. Mocno podgrzej, dodaj łyżkę masła. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i odrobiną soku z cytryny. Możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
Zawsze w sosie
Po zupie czas na drugie danie. Proponujemy drobiowe kotlety mielone z sosem jogurtowo-pomidorowym. 80 dag mięsa z piersi indyka umyj, oczyść z tłuszczu i ewentualnych żył, pokrój na spore kawałki. Przepuść przez maszynkę razem z czerstwą bułką, namoczoną wcześniej w mleku oraz startymi dwoma cebulami (przyrumienionymi na maśle).
|