|
Do przemielonej masy wbij jedno duże lub dwa małe jajka, dodaj posiekane 2-3 ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i usmaż na średnim ogniu z obu stron. Teraz przygotowuj sos. Umyj dwa jabłka, rozgotuj i przetrzyj przez sitko. Przecier połącz z dwiema łyżkami koncentratu pomidorowego, dwoma łyżkami posiekanej natki pietruszki oraz z 250 ml Jogurtu Śmietankowego Campina. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podgrzej, aż zrobi się ciepły. Sosem polej kotlety. Możesz podawać z ziemniakami i sałatą.
Kawowa pokusa
Po obiedzie kolej na słodki deser. Jesienią najlepsze będą pyszne domowe naleśniki, polane sosem jogurtowym, np. kawowym. 25 dag mąki utrzyj z dwoma szklankami mleka i dwoma jajkami. 5 dag masła roztop, a kiedy lekko przestygnie, dolej do masy naleśnikowej razem z małą torebką cukru waniliowego. Wymieszaj i odstaw na godzinę żeby ciasto odpoczęło. Smaż cienkie naleśniki na oleju, a kiedy będą gotowe, składaj na cztery i polej jogurtem kawowym według następującego przepisu: 500 ml Jogurtu Śmietankowego Campina wlej do miseczki i ubijaj trzepaczką przez chwilę. Dodaj łyżkę kawy rozpuszczalnej, dokładnie wymieszaj i dalej ubijaj, aż krem uzyska jednolitą barwę. Krem nałóż na złożone na cztery naleśniki, udekoruj wiórkami czekolady i owocami.
Smacznego!
|