|
Składniki:
dynia - 200 gramów białko - 10 sztuk Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr - 1 łyżka pieprz cayenne - 1 szczypta masło - 20 gramów starty ser gruyer - 100 gramów mąka - 20 gramów miękkie masło do wysmarowania foremek mleko - 250 mililitrów sól żółtka - 6 sztuk oliwa - 40 mililitrów
Suflet z pieczonej dyni - Sposób przygotowania:
1. Zacznij od przygotowania foremek. Wysmaruj je miękkim masłem i wysyp mąką.
2. Dynię skrop oliwą i upiecz w 140 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie, gdy dynia lekko ostygnie, obierz ją z skórki i przetrzyj przez sito na gładkie puree.
3. Masło (20g) rozpuść w rondlu, dodaj mąkę i chwilę zasmaż. Następnie wlej mleko, energicznie wymieszaj i zagotuj. Powstanie klasyczny sos beszamel.
4. Do sosu dodaj puree z dynie, przyprawę Knorr, żółtka i stary ser. Wszystko delikatnie wymieszaj. Ser powinien się rozpuścić, masa powinna być ciepła i gładka.
5. Białka ubij na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie delikatnie, lecz szybko i sprawnie połącz masę serowo dyniową i pianą.
6. Przełóż masę sufletową do ¾ wysokości foremek. Następnie przetrzyj rant najlepiej kciukiem aby wyrównać masę. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 6-8 minut. Podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
|