|
Składniki:
miąższ dyni - 60 dekagramów mleko kokosowe - 2 szklanki Bulionetka Bulion drobiowy Knorr sos rybny - 2 łyżki szalotka - 3 sztuki garść liści kolendry dymka - 1 sztuka czarny pieprz mielony
Zupa dyniowo-kokosowa - Sposób przygotowania:
1. Przysmaż szalotki na oleju.
2. Następnie obierz je, pokrój wzdłuż na połówki i odłóż na później. Miąższ dyni pokrój w kostkę.
3. Przygotuj 0.5 l bulionu z wody i Bulionetki Knorr.
4. Do dużego garnka wlej mleko oraz bulion. Dodaj dynię, kolendrę i szalotki. Zagotuj, posól (jeśli uznasz to za konieczne), po czym gotuj na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie miękka (ok. 10 minut).
5. Całość wymieszaj z sosem rybnym i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posyp zupę pieprzem i dymką.
|