|
Jednak szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, zachęca, by spojrzeć na to warzywo z nieco innej kulinarnej strony i na nowo docenić jego smak!
Zacząć trzeba jednak od tego, jak należy przygotowywać kalafior do dalszego wykorzystania. Choć to popularne w Polsce warzywo, wciąż wielu jego wielbicieli nie robi tego prawidłowo. Sztuki tej uczy Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:
Na początku należy oddzielić różyczki od łodygi. Przed dalszą obróbką różyczki warto namoczyć w słodkiej lub kwaśnej wodzie. W ten sposób upewnimy się, że w środku nie czają się małe owady – kalafior jest dość wilgotny, a porowata struktura kwiatowa warzywa sprawia, że przepłukanie go może okazać się niewystarczające. Co ważne, nie wyrzucamy łodygi! Po obraniu jest jędrna i soczysta (przypomina głąb kapusty), dlatego dobrze smakuje na surowo lub jako składnik sałatki. Łodygę można też wykorzystać, dodając ją do wywaru na zupę. Jeśli kalafior namoczymy, to potem wystarczy go gotować jedynie ok. czterech minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Właściwie ugotowane warzywo powinno być jędrne.
Nie taki nudny, jak go malują
Już wiemy, jak należy przygotowywać warzywo – teraz czas na dania, w których kalafior sprawdzi się znakomicie! Jak radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, warto, zwłaszcza teraz, gdy na straganach królują świeże dorodne główki kalafiora, odejść od utartych przyzwyczajeń i pokusić się o nowe potrawy z wykorzystaniem tego warzywa. Oto propozycje szefa kuchni Knorr:
Polacy najczęściej sięgają po swój sprawdzony sposób na kalafior, czyli różyczki w bułce tartej podsmażone na maśle. Rzeczywiście – pychota! Nie wszyscy jednak wiedzą, że równie pysznie będą smakowały zapieczone w sosie beszamelowym, na przykład z dużą ilością żółtego sera.
Kalafior zapiekany to także dobry pomysł na pyszny obiad, a propozycji nie brakuje:
Kalafior zapiekany
Składniki:
kalafior - 1 sztuka papryka zielona - 1 sztuka Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie cebula - 1 sztuka śmietana 36% - 150 mililitrów ser żółty tarty - 50 gramów szynka gotowana - 100 gramów ser typu blue - 50 gramów papryka czerwona - 1 sztuka oliwa - 20 mililitrów Kalafior zapiekany - sposób przygotowania:
1. Kalafiora oczyść i pokrój na mniejsze części a następnie sparz krótko we wrzącej, osolonej wodzie.
2. Fix Knorr wymieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną. Paprykę pokrój w paski.
3. Szynkę pokrój w paski, cebulę w piórka – przesmaż razem na rozgrzanej oliwie, dodaj paprykę, wymieszaj i zdejmij z ognia.
4. Kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłóż przesmażoną szynkę z warzywami. Całość zalej Fixem Knorr i posyp startymi serami. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temp. 170 st. C przez ok. 25 minut.
Zamiast tradycyjnej zupy kalafiorowej, warto przyrządzić gęsty gładki krem – kalafior nadaje się do tego wyśmienicie. Trafionym pomysłem będzie też dodanie tego warzywa do sałatki – różyczki kalafiora w połączeniu z winegretem to naprawdę wyszukany smak! Znakomicie sprawdzą się także w towarzystwie brokułów czy też w zestawieniu z papryką, oliwkami i ziołami.
Sałatka z brokułów i kalafiora
Składniki:
brokuł - 1 sztuka Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 2 opakowania kalafior - 1 sztuka majonez - 2 łyżki cebula biała - 1 sztuka ser żółty - 5 plastrów szynka gotowana - 5 plastrów natka pietruszki - 1 pęczek Sałatka z brokułów i kalafiora - sposób przygotowania:
1. Z brokuła oraz kalafiora powycinaj małe różyczki, następnie ugotuj je w osolonej wodzie. Wystudź.
2. Szynkę, ser i cebulę pokrój w cienkie paski. Natkę posiekaj drobno.
3. Sos Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz majonezem. Dodaj posiekana natkę.
4. W misce wymieszaj wszystkie składniki wraz z przygotowanym sosem. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami pietruszki
Najprostszy przepis na aromatyczny kalafior? Podanie go polanego masłem lub margaryną z dodatkiem czosnku i ziół.
Na surowo? Także znakomity! Do tego odpowiedni dip – idealny będzie czosnkowy lub tysiąca wysp – i pyszna przekąska gotowa!
Jak widać, po kalafior możemy sięgać o różnych porach dnia: na obiad – delikatny krem kalafiorowy, na letnie drugie danie lub kolację – kalafior pod beszamelem, na przekąskę – kalafiorowa sałatka lub różyczki polane masłem, z czosnkiem i ziołami. I kto by się spodziewał? Wszak zwykliśmy uważać, że to taki nasz polski zwyczajny kalafior – czas to zmienić i znów docenić jego smak!
|