zdobywają uznanie coraz większej rzeszy odbiorców, Polak mógł ich jedynie spróbować podczas wakacji na stoku narciarskim lub słonecznej plaży basenu morza śródziemnego.
Obecnie w Polsce wina bezalkoholowe nie są jeszcze produktem ogólno dostępnym. Jednak powoli ten trend się zmienia na korzyść klienta. Niedawno został otwarty sklep internetowy, oferujący szeroką gamę win bezalkoholowych. „Jestem bardzo szczęśliwy, że w końcu możemy uruchomić nasz sklep. Długotrwałe negocjacje z producentami win bezalkoholowych zaowocowały w korzystne umowy, dzięki którym wchodzimy na rynek z szeroką ofertą” – mówi Tomasz Szczerbowski, właściciel firmy WinoBezAlku.pl. „Skoncentrowaliśmy się na winach włoskich i hiszpańskich ze względu na ich smak i aromat. Produkowane są ze znanych szczepów winogron tj: Syrah, Muscat, Tempranillo, Airen czy Montepulciano, dzięki czemu mamy pewność, że na rynku napojów bezalkoholowych oferujemy najwyższą jakość” – dodaje Szczerbowski.
Wina bezalkoholowe produkowane są w oparciu o różne metody dealkoholizacji. Można je uzyskać dzięki próżniowej destylacji, bądź stosując zaawansowaną technologię, jaką jest kolumna wirujących stożków (SCC- Spinning Cone Column). Ta druga metoda pozwala odwirować jedną beczkę wina z zawartego w nim alkoholu w 15 sekund. Cały proces odbywa się w stałej, niskiej temperaturze, dzięki czemu, w efekcie końcowym otrzymywane jest pełnowartościowe wino bezalkoholowe, które zachowuje swój początkowy smak i aromat. To właśnie ta technologia jest tajemnicą wyjątkowego smaku WineZero i Elivo, które rewolucjonizują podejście do wina na starym kontynencie.
Wina bezalkoholowe są polecane wszystkim tym, którzy ze względów zdrowotnych nie mogą spożywać alkoholu ale również kierowane jest do kobiet w ciąży, kierowców, młodzieży i osób będących na diecie. Jeden kieliszek czerwonego wina bezalkoholowego to zaledwie 23kcal, czyli o 85% mniej niż w zwykłym winie.