Czym różnią się miody Manuka?
Taka sama objętość opakowania, ten sam rodzaj miodu, a różne ceny. Miłośnicy miodu Manuka często zastanawiają się dlaczego ich ulubiony miód jest dostępny w bardzo różnych cenach, wahających się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. To nie przypadek. Miody te różnią się bowiem nie tylko ceną. Wiele osób nie zauważa, że na każdym opakowaniu miodu Manuka widnieje symbol, składający się najczęściej z liter i cyfr. Informuje on o sile właściwości miodu i sposobie ich badania. Niestety wiele firm stosuje oznaczenia takie jak UMF czy Active, które odnoszą się do testów oceniających jedynie właściwości miodu, bez badania ich źródeł. Tylko oznaczenie MGO odnosi się do badań, których podstawą jest pomiar stężenia methylglyoxalu - substancji odpowiedzialnej za właściwości miodu.
To właśnie methylglyoxal sprawia, że miody Manuka pozytywnie wpływają na odporność organizmu, układ pokarmowy oraz skórę. Nie zawsze jego zawartość w miodzie jest jednak taka sama. Poszczególne partie miodu różnią się między sobą właśnie stężeniem methylglyoxalu, a co za tym idzie również działaniem i ceną. Jak pokazują badania naukowe, korzystne właściwości miodu rosną wraz ze wzrostem zawartości methylglyoxalu. Wprowadzono więc system znakowania miodów Manuka, tak by klient kupując opakowanie miodu wiedział, z którym dokładnie miodem ma do czynienia. Znaczek MGO™ informuje o zawartości methylglyoxalu w miodzie oraz sposobie badania, w wyniku którego dokonano tego pomiaru.
Oznaczenia miodów Manuka
Miody Manuka marki Manuka Health New Zealand oznaczane są symbolem MGO, którego nazwa jest skrótem od methylglyoxalu. MGO™ to obecnie najbardziej wiarygodna metoda badania właściwości miodu Manuka, która bada zawartość methylglyoxalu w kilogramie miodu. Badanie tą metodą jest najbardziej powtarzalne i dokładne, dzięki czemu daje konkretne informacje o produkcie. Obok skrótu MGO widnieją liczby. Im są one wyższe, tym wyższe jest stężenie methylglyoxalu w miodzie. Przykładowo produkt oznaczone symbolem MGO™ 100+ zawierają co najmniej 100 mg methylglyoxalu w każdym kilogramie miodu. Symbol MGO™ 400+ to oznaczenie miodów, w których składnika tego jest co najmniej 400 mg na każdy kilogram.
Który miód Manuka wybrać?
Znając i rozumiejąc oznaczenia miodów Manuka pozostaje znaleźć odpowiedź na pytanie, który miód kupić. Przy wyborze można kierować się ceną. Wtedy jednak będziemy zmuszeni do zakupu miodu o niskim stężeniu methylglyoxalu, ponieważ te produkty są najtańszej. Można też wybrać miód o najwyższym oznaczeniu tej substancji, jak np. MGO™ 550+. Nie wszyscy jednak potrzebują produktu tak bogatego w methylglyoxal silnego. Który miód najlepiej wybrać? Osoby, które chcą korzystać z miodu Manuka jako z produktu wpływającego na układ immunologiczny, w celu wspierania odporności lub wzmacniająco przy przeziębieniach mogą z powodzeniem stosować miody Manuka oznaczone MGO™ 100+ lub MGO™ 250+. Osoby zmagające się z silnym trądzikiem lub problemami układu pokarmowego najczęściej wybierają miody o wyższym stężeniu methylglyoxalu, oznaczone symbolami MGO™ 400+ lub MGO™ 550+. Niezależnie od tego, który miód Manuka wybierzemy, musimy jednak pamiętać, że w każdym miodzie tego typu stężenie methylglyoxalu jest znacząco wyższe niż w przypadku zwykłych miodów. W zwykłym miodzie stężenie to przyjmuje wartości maksymalnie do 10 mg/kg a w miodzie Manuka MGO™ dostępnym w sprzedaży od 30 mg do 550 mg/kg.