w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Czas na szparagi
data publikacji: 31-05-2012 r.
Przed wiekami rozkoszował się nimi sam rzymski wódz Juliusz Cezar. Dziś możemy je kupić równiutko ułożone w pęczkach na straganach lub sklepowych półkach.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Białe, zielone lub fioletowe – zwracają naszą uwagę. Szparagi! Warto po nie sięgnąć i to właśnie teraz! Dlaczego? Oto kilka powodów!

Cesarski smak
Kto jeszcze nie spróbował szparagów, powinien to uczynić natychmiast, bo te grube mięsiste pędy to prawdziwy raj dla smakoszy, nie tylko warzyw. Są one szczególnie cenione za wykwintny smak, który różni się w zależności od ich koloru. Za najbardziej delikatne uważa się szparagi białe, rosnące pod ziemią. Po nie sięgamy najczęściej. Natomiast zielone, które przebijają się przez glebę, cechują się nieco intensywniejszym smakiem, lekko korzennym. Rzadziej spotykane są szparagi o barwie fioletowej, ale to one są we Francji traktowane jak rarytas ze względu na swój zdecydowany smak. Niech potwierdzeniem wyjątkowych walorów smakowych szparagów będzie fakt, że raczyli się nimi już starożytni, między innymi sam Juliusz Cezar. Uwielbiała je także księżna Diana.

Tylko 25 kalorii!
Szparagi to także znakomita propozycja dla dbających o linię oraz zwolenników zdrowego odżywiania się. „Są lekkostrawne i niskokaloryczne - 100 g szparagów zawiera jedynie 25 kalorii, a 93% ich składu to woda, a także niewielkie ilości składników mineralnych i niektórych witamin” – wyjaśnia specjalista ds. żywienia marki Knorr, Iwonna Niegowska.

Bogactwo dań
Zastanawiacie się, co można przygotować z tych mięsistych pędów? Niewtajemniczeni będą zdziwieni – szparagi to bogactwo propozycji zarówno dla wielbicieli tradycyjnych smaków, jak i dla kulinarnych eksperymentatorów. Cudownie smakują kremy, w których białe lub zielone szparagi grają pierwsze skrzypce. Znakomicie sprawdzają się także jako dodatek do dań mięsnych i ryb, na przykład gotowane na parze, polane sosem beszamelowym lub obtaczane w bułce tartej. Można je również grillować, dodawać do sałatek, zapiekać w tartach, używać do sporządzania sosów. Właściciele wykwintnych podniebień docenią szparagi zawinięte w szynkę parmeńską i zapiekane z parmezanem.

Biegiem po szparagi!, czyli krótki sezon
I jeszcze jeden powód, dla którego już teraz powinniście pobiec po szparagi –niedługo mogą zniknąć z bazarów i sklepowych półek. Sezon na szparagi jest bowiem krótki – trwa zaledwie kilka tygodni. Rozpoczyna się przeważnie w połowie kwietnia, a kończy się tradycyjnie 24 czerwca. Ten czas szczególnie celebrują Niemcy, którzy są ogromnymi wielbicielami szparagów – to one wiosną obejmują panowanie na tamtejszych stołach. Co więcej, nasi zachodni sąsiedzi urządzają liczne festyny na cześć tego warzywa. I tak w mieście Meinheim podczas dwóch ostatnich tygodni maja odbywa się słynny Spargelfest, który przyciąga rzesze „szparagożerców”. Jak bardzo Niemcy rozsmakowali się w szparagach, świadczy także fakt, że nazywają je oni„białym złotem”. Więc biegiem po szparagi, by uczcić ich święto!

A oto kilka wskazówek dla niewtajemniczonych…

Jako że szparagi niestety jak na razie nie goszczą zbyt często na polskich stołach, szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, przygotował kilka wskazówek, jak należy się z nimi obchodzić:

Aby sprawdzić świeżość szparagów podczas kupowania, musimy zwrócić uwagę na obcięte końce – lekko naciśnięte powinny puścić sok. Ponadto świeże szparagi dają się nakłuć końcem paznokcia, a także wyginają się, a nie łamią.

Szparagi nie są trwałe – najlepiej przyrządzić je i zjeść tego samego dnia, w którym je kupiliśmy. Jeśli chcemy je przechować do jutra, koniecznie musimy umieścić je w chłodnym miejscu i okryć wilgotną ściereczką.

Białe szparagi musimy obrać – koniecznie od góry, spod główki, ku dołowi. Odcinamy także zdrewniałe końce. Zielonych nie obieramy, odłamujemy jedynie dolną zdrewniałą część.

Szparagi najlepiej gotować powiązane w pęczki w lekko osolonej wodzie, znad której powinny wystawać główki. Do wody możemy też dodać odrobinę soku z cytryny. Najkrócej gotujemy szparagi zielone – wystarczy zaledwie 10-15 minut (w zależności od grubości pędów), natomiast białe i fioletowe powinniśmy pogotować nieco dłużej – 15-20 minut.

Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale jędrne – nakłute nożem muszą stawiać lekki opór.

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Czas na szparagi



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB