w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
O sałatach i sałatkach
data publikacji: 21-05-2012 r.
Sezon na świeże warzywa i owoce w pełni, a więc czas najwyższy przygotowywać sałatki! Ale jak komponować składniki? Jakich sosów używać? I jak te sosy przyrządzać? Radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Jakie sosy najlepiej łączyć z poszczególnymi gatunkami sałat? Gatunki sałat różnią się konsystencją – kruchością oraz smakiem, co sprawia, że powinno się je łączyć z odmiennymi rodzajami sosów.
Sałaty o kruchych i grubych liściach, jak lodowa i rzymska, najlepiej smakują z delikatnymi sosami winegret przyrządzanymi z oliwy lub olejów smakowych. Jednak można je również łączyć z sosami gęstymi na bazie majonezu (np. sos tysiąca wysp, z niebieskiego sera lub sos z anchois podawany do sałatki Cesar).

Sałaty o delikatnych liściach, jak rukola, roszponka czy sałata masłowa, należy natomiast podawać z sosami o lekkiej konsystencji. Warto zwrócić uwagę na dresing szczególnie w przypadku sałaty masłowej i roszponki mających lekko orzechowy smak, który może zostać zagłuszony przez intensywny sos. Jednak już rukolę, ze względu na zdecydowany smak, warto łączyć z ostrzejszymi sosami, choćby na bazie ostrej musztardy.

Należy pamiętać, by sos dodać do sałaty przed samym podaniem. W przeciwnym razie pod wpływem kwasów i przypraw znajdujących się w dresingu liście sałaty rozmiękną.

Jakie gatunki sałat smakują najlepiej z innymi warzywami, a które z owocami lub podawane samodzielnie jako dodatek do dań głównych?
Różne odmiany sałat można dowolnie łączyć z innymi składnikami. Równie dobrze będą smakowały z warzywami: rzodkiewką, pomidorami czy szparagami, jak i z owocami: truskawkami, mango, pomarańczą lub gruszką. Istotą jest dresing, który łączy te składniki. Przykładowo raczej nie połączymy kompozycji sałaty i owoców z intensywnym sosem czosnkowym. Jednak trzeba zaznaczyć, iż coraz częściej możemy się spotkać z modą na nietypowe połączenia smakowe, czego dowodzi choćby Prosciutto crudo, w którym słoną szynkę parmeńską łączy się ze słodkim smakiem melona.

Jakie odmiany sałat możemy ze sobą łączyć w jednej sałatce, a których raczej podawać razem nie powinniśmy?
Panuje tu zupełna dowolność. Aby sałatka wyglądała kolorowo, warto łączyć ze sobą różne gatunki sałat. Wtedy także ich smaki wzajemnie się uzupełniają.

Warto mieszać sałaty o gorzkawym smaku, jak na przykład radicchio, z innymi odmianami: sałatką lodową, sałatą „liść dębu”, sałatą „lollo bianco” – razem stworzą ciekawy bukiet smakowy. Co więcej, radicchio o czerwonawej barwie doda kompozycji ciekawego akcentu kolorystycznego.

Które sosy najlepiej pasują do poszczególnych sałatek: warzywnych, owocowych, z dodatkiem mięsa lub owoców morza?
Kompozycje, których składniki stanowią grillowane warzywa, przed grillowaniem zamarynowane, nabiorą właściwego smaku z dresingiem z delikatnej oliwy, czosnku, kaparów, anchois i parmezanu. Natomiast do sałatek jarzynowych, z dodatkiem drobiu, znakomicie pasują sosy na bazie majonezu lub musztardy.

Jeśli chodzi o sałatki przyrządzane z warzyw, z zieloną sałatą na czele, z owocami, mięsem czy owocami morza, to możemy skomponować je z dowolnym sosem. Warto jedynie zwrócić uwagę na porę dnia, w której będziemy jeść sałatkę. Jeśli planujemy podać ją na obiad, to możemy pokusić się o sos majonezowy – danie będzie bardziej sycące. Natomiast do sałatki spożywanej w porze przedpołudniowej lub wieczornej najlepiej dodawać sosy z oliwy, licznych olejów smakowych, octów, soku z cytryny, z dodatkiem ziół.

Na bazie jakiej oliwy przyrządzać dresingi do wiosennych sałatek z warzyw?
Do sałatek powinniśmy używać oliwy z pierwszego tłoczenia. Pochodzące z różnych regionów świata oliwy cechują się odmiennym smakiem. Niektóre mogą mieć aromat przypominający zapach świeżo skoszonej trawy, inne poznajemy po lekko gorzkawym orzechowym smaku. Przy wyborze oliwy należy wziąć pod uwagę jej przejrzystość, która świadczy o sposobie jej wytworzenia. Najlepiej wybierać oliwy nie całkiem klarowne – są naturalnie wyciskane w prasie i to one cechują się najlepszym smakiem.

Zamiast oliwy możemy też wykorzystać oleje smakowe. Mamy tu naprawdę duży wybór. Możemy na przykład sięgnąć po olej z pestek dyni – lekko ziemisty w smaku o ciemnozielonej barwie. Znakomicie smakuje łączony z białymi octami. Coraz częściej doceniamy także olej lniany. Używając go w kuchni, należy jednak uważać –łatwo utlenia się i jełczeje, a wtedy nie można go spożywać. Warto wypróbować także olej z orzechów włoskich lub laskowych.

Z czego oprócz oliwy możemy korzystać, przyrządzając dresingi do sałatek?
Znakomicie sprawdzą się tu śmietana, jogurt, rozrzedzony kremowy serek, a nawet zmiksowane warzywa i zioła, choćby pesto.

W jaki sposób możemy w domu przygotować sos winegret?
Jeśli chcemy przyrządzić klasyczny winegret, potrzebujemy olej słonecznikowy (100 ml), przegotowaną wodę (100 ml), czerwony ocet winny (40 ml). Do tego łyżka cukru, szczypta soli, ząbek czosnku oraz takie zioła, jak bazylia, oregano, pietruszka. Możemy użyć ziół suszonych.

Możemy się też pokusić o biały winegret, będący połączeniem łyżki majonezu, łyżeczki musztardy, białego octu winnego (40 ml) oraz przegotowanej wody (40 ml). Dodajemy łyżkę cukru, ząbek czosnku oraz oczywiście zioła, te same jak w przypadku klasycznego winegret. Warto urozmaicać sos, mieszając ze sobą różne zioła. Biały winegret będzie smakował znakomicie także tylko ze świeżą kolendrą lub z estragonem, również świeżym.

W jaki sposób można urozmaicić klasyczny winegret?
Dobrym pomysłem jest eksperymentowanie z różnymi ziołami. Można także zamieniać używane do przyrządzania sosu octy czy dodawać inne składniki, takie jak świeży imbir lub orzechy.

Do jakich sałatek najlepiej używać włoskiego sosu balsamicznego?
Tradycyjnie sos balsamiczny dodaje się do kompozycji z pomidorów, rukoli, mozzarelli i bazylii. Co ważne, bardzo dobrze smakują także skropione nim liście szpinaku.

W jaki sposób przygotować sos przeznaczony do mizerii?
To nietrudne zadanie. Wystarczy do śmietany 22% (możemy w jej miejsce użyć również jogurtu) dodać sok z cytryny, cukier, przyprawy (sól, pieprz) oraz świeży koperek.

Do jakich potraw wykorzystujemy sos aioli?
Wywodzący się z okolic Balearów sos aioli to połączenie majonezu z czosnkiem. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do ryb i owoców morza. Można go również potraktować jako dip czosnkowy podawany do warzyw.

Z jakich składników należy przygotować sos do sałatki greckiej?
Klasycznie taki dresing powstaje z połączenia oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny oraz oregano i natki pietruszki.

Czym charakteryzuje się ocet winny, na bazie którego możemy przyrządzać sosy do sałatek?
W zależności od rejonu pochodzenia, możemy mówić o tysiącach odmian octu winnego. Ich cena nie jest wcale niższa od cen oliwy.

Najpopularniejszym jest pochodzący z Modeny ocet balsamiczny, który przygotowuje prawie każda rodzina tego regionu samodzielnie w domu. Powstaje z soku z winogron szczepu trebbiano, który jest zagęszczany w wyniku długiego gotowania. Charakterystyczny aromat octu balsamicznego jest wynikiem przechowywania w beczkach, które mogą leżeć i ponad 100 lat. Z biegiem lat ocet w nich przechowywany w wyniku odparowania gęstnieje. W ten sposób powstaje balsam octowy. Jest na tyle cenny, że może kosztować 50 euro za 100 ml.

Kiedy najlepiej dodać do sałatki przeznaczony do niej sos?
Jeśli jednym ze składników kompozycji jest sałata, to polewamy ją sosem dopiero przed samym podaniem. W przeciwnym razie zioła i olej sprawią, że liście sałaty zmiękną. Wystarczy kilka minut, by sałata straciła swoją chrupkość.

Natomiast jeśli podajemy sałatkę z innych warzyw, mięsa lub owoców morza, można dresing dodać wcześniej i wymieszać – wtedy smaki się zmacerują.

Mówimy, że najlepsza jest oliwa pochodząca z pierwszego tłoczenia. Co to oznacza?
Oliwa powstaje w wyniku wyciśnięcia w prasie mechanicznej rozdrobnionych zielonych owoców, wraz z pestkami. Oliwa z sokiem jest odwirowywana, a potem przefiltrowywana. W ten sposób otrzymujemy oliwę o kwasowości nieprzekraczającej 0,8%, którą nazywamy Extra Vergin Olive Oil. Wytłoczyny oliwne pozostałe po odciśnięciu owoców wciąż jednak zawierają oliwę, którą odzyskuje się przez poddanie pozostałych owoców rafinacji. Powstaje oliwa gorszego typu. Nie używamy jej do sałatek, ale dobrze sprawdzi się do smażenia.



Piotr Murawski - szef kuchni marki Knorr. Kucharz z wieloletnim doświadczeniem, które zdobywał, pracując w m.in. w Stuttgarcie, Monachium, Kassel, Lizbonie, Zurychu oraz w prestiżowych warszawskich hotelach i restauracjach. Miał okazję gotować dla amerykańskiego prezydenta George’a Busha. Wielokrotnie nagradzany, m.in. Wicemistrzostwo Świata na World Barbeque Gold Cup w 2003 roku i złoty medal w prestiżowym konkursie polskiej edycji potraw z ryb „Sielawa-Blues”. Dla Unilever pracuje od 4 lat, tworząc produkty Knorr, które szybko zyskują uznanie konsumentów: min. Fixy Soczyste żeberka w coli, Nuggetsy, Kebab z sosem czosnkowym i Sałatki 2w1: Cezar, Szefa, Lazurowa.

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu O sałatach i sałatkach



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB